ANM anunţă ninsori şi viscol în toate regiunile ţarii

AgenÅ£ia NaÅ£ională de Meteorologie (ANM) a emis, marÅ£i, o atenÅ£ionare cod galben valabilă în intervalul 1 ianuarie ora 22,00 – 3 ianuarie ora 22,00.

ÃŽn această perioadă, va ninge în majoritatea regiunilor României, iar local, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea ÅŸi jumătatea sudică a Moldovei, ninsorile vor fi abundente ÅŸi viscolite, viteza vântului atingând 70 – 80 km/h. Intensificări ale vântului se vor semnala temporar ÅŸi în Transilvania ÅŸi zona montană.

Conform ANM, după intervalul menţionat, în următoarele 3-4 zile, vremea se va răci accentuat, devenind geroasă în estul, centrul şi sudul ţării, mai ales dimineaţa şi noaptea.

Avertizarea meteorologică cu codul galben atenţionează asupra fenomenelor meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări de vânt, temperaturi ridicate) care sunt obişnuite pentru zona respectivă, dar care temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi.

Despre vremea din iarna 2007-2008, şeful ANM, Ion Sandu, a declarat că va fi normală pentru acest anotimp, în întreaga ţară. România nu va avea şi în acest an un sezon rece atipic, precum cel precedent, anul 2008 fiind, în principiu, un an normal din punct de vedere al precipitaţiilor şi fenomenelor meteo.

Ion Sandu a prezentat, în decembrie, o prognoză a vremii pe următorul an elaborată de meteorologii de la ANM, punctând faptul că, spre deosebire de anul 2007, în 2008, „românii nu vor mai avea perioade lungi de vreme extremă, dar, pentru perioade scurte, s-ar putea să apară fenomene cu intensitate extremă”.

La începutul anul trecut, exact în aceaşi perioadă, sute de localităţi au rămas fără energie electrică, zeci de drumuri naţionale şi judeţene au fost blocate, porturi maritime închise, turişti blocaţi în staţiuni montane, trenuri blocate între staţii, din cauza ninsorilor abundente care au căzut pe teritoriul ţării noastre, fiind emisă o atenţionare cu cod galben de către Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor (MMGA).

Anul 2007 a fost unul al fenomenelor meteorologice extreme, la nivel mondial, ţara noastră fiind afectată şi ea în mare măsură de acestea. Într-un raport despre climă dat publicităţii de Organizaţia Mondială de Meteorologie se arăta că de la începutul anului, întreaga lume a suferit efectele unor evenimente meteorologice extreme, de la inundaţiile catastrofale din Asia, până la valurile de căldură din Europa şi ninsorile din Africa de Sud.

Specialiştii au avertizat că aceste evenimentele meteorologice extreme vor deveni din ce în ce mai frecvente şi se vor accentua în următorii ani din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră ce au ca urmare o creştere a temperaturilor pe întreg globul. În lunile ianuarie şi aprilie media globală a temperaturilor a fost cea mai ridicată înregistrată vreodată începând cu anul 1880, însă recordurile de temperatură au fost doborâte în lunile iunie şi iulie, în ţări din în sud-estul Europei.

În România, meteorologii au avertizat, încă din luna martie, că anul 2007 va fi unul al fenomenelor meteo extreme, seceta alternând cu inundaţiile, furtunile violente şi grindina.

Temperaturile au fost mai mari cu 1-2 grade în fiecare lună din 2007, faţă de anii precedenţi. Specialiştii au constatat, la creşterea cu un grad peste nivelul normal al temperaturii, o variaţie a procentului de mortalitate de 1,84 %, cei mai expuşi riscului deceselor fiind persoanele cu vârste de peste 64 de ani şi cele cu afecţiuni respiratorii.ROMPRES

Adauga un comentariu

*