Cristian Mungiu, nominalizat al Globul de aur

Filmul lui Cristian Mungiu, „4 luni, 3 săptămâni ÅŸi 2 zile”, a fost nominalizat la premiile Globul de aur pentru categoria Cel mai bun film străin. DistincÅ£iile vor fi acordate la Los Angeles, într-o ceremonie care va avea loc pe 13 ianuarie.

Regizorul român Cristian Mungiu a câştigat premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, pentru pelicula „4 luni, 3 săptămâni ÅŸi 2 zile”. PerformanÅ£a lui Mungiu nu are corespondent în filmografia din România, doar Liviu Ciulei reuÅŸind să castige premiul pentru cea mai bună regie, în anul 1965, pentru filmul „Pădurea SpânzuraÅ£ilor”.

„4 luni, 3 săptămâni ÅŸi 2 zile” face parte dintr-un proiect mai mare intitulat „Amintiri din epoca de aur – o istorie subiectiva a comunismului în Romania” spusă prin intermediul legendelor urbane. Å¢elul proiectului este acela de a vorbi despre această perioadă fără referiri directe la comunism, ci doar prin diferite poveÅŸti concentrate pe opÅ£iuni personale într-un timp al întâmplărilor nefericite pe care lumea trebuia să le trăiască de parcă ar fi fost fireÅŸti.

Filmul lui Cristian Mungiu spune povestea Otiliei şi Găbiţei care împart aceeaşi cameră dintr-un cămin studenţesc. Ele sunt colege la universitatea dintr-un mic oraş din România, în timpul ultimilor ani ai regimului comunist. Otilia închiriază o camera într-un hotel ieftin. După-masă, ea şi Găbiţa se vor întâlni cu un anumit domn Bebe: Găbiţa este însărcinată, avortul este ilegal şi niciuna dintre ele n-a mai trecut prin aşa ceva până acum.

Născut la Iaşi în 1968, Cristian Mungiu este unul din cei mai reputaţi regizori români reprezentând generaţia postdecembristă.

A absolvit cursurile Academiei de Teatru şi Film din Bucuresti în anul 1998, dupa care a contribuit în calitate de regizor secund la realizarea unor filme cunoscute precum Le Capitaine Conan (1996, regia Bertrand Tavernier) şi Train de Vie (1998, regia Radu Mihaileanu). De asemenea, a regizat câteva filme de scurt-metraj înainte de lansarea filmului Occident.

Adauga un comentariu

*