Miron Cozma a fost eliberat

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a fost eliberat duminică, din Penitenciarul Rahova, terminând de executat cei zece ani de detenţie primiţi pentru organizarea mineriadei de la Costeşti din 1999.

„Am făcut zece ani de puÅŸcărie pentru că mi-am făcut datoria de lider de sindicat, pentru că am avut curajul să-i înfrunt pe politicienii corupÅ£i din această Å£ară, să lupt pentru drepturile celor mulÅ£i, care muncesc cinstit în această Å£ară. ÃŽntr-o Å£ară europeană este aproape incredibil ca încă un lider de sindicat să facă puÅŸcărie nevinovat” – a declarat Miron Cozma.

El este de părere că în această perioadă politicienii „au reuÅŸit o performanţă tristă pentru România – să devină cea mai coruptă Å£ară din Europa”, adăugând că nu ÅŸtie să fie în puÅŸcărie vreun politician corupt.

„Dacă cred că m-au învins, se înÅŸală. Spiritul lui Miron Cozma nu poate fi legat. Spiritul lui Miron Cozma este spiritul poporului român adevărat, poporul român care munceÅŸte, care ÅŸtie să lupte pentru o cauză dreaptă” – a afirmat fostul lider al minerilor din Valea Jiului.

Miron Cozma a precizat că va respecta interdicÅ£iile de a nu intra în PetroÅŸani ÅŸi de nu se întoarce în BucureÅŸti. „Articolul 25 din ConstituÅ£ie prevede libera circulaÅ£ie a persoanelor. Cum este liberă, când eu am interdicÅ£ie în BucureÅŸti ÅŸi PetroÅŸani? Poate aÅŸ înÅ£elege PetroÅŸani, dar de ce BucureÅŸti? Le este frică de mine?” – a spus el.

Cozma le-a declarat ziariştilor că se simte bine, că doreşte să se liniştească şi să-şi întâlnească familia.

Miron Cozma cu siguranţă va părăsi Capitala, după eliberare, pentru că are interdicţie de a locui în Bucureşti, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Rahova, Johanna Popescu.

„ÃŽn timpul executării pedepsei de la ultima sa reîncarcerare, Miron Cozma a avut un comportament bun, a participat la activităţile cultural-educative, religioase ÅŸi sportive”, a spus Johanna Popescu.

„Fiecare persoană privată de libertate care este pusă în libertate la termen este înÅŸtiinÅ£ată de colegii aflaÅ£i în serviciu la secÅ£ia respectivă. După aceea merge la primire deÅ£inuÅ£i, unde i se înmânează bunurile personale pe care le avea la intrarea în penitenciar ÅŸi banii pe care-i avea în cont” – a precizat purtătorul de cuvânt.

De asemenea, ea a menţionat că se vor efectua proceduri de identificare a lui Miron Cozma la Biroul Evidenţă.

Johanna Popescu a adăugat că în cazul în care o persoană privată de libertate nu are bani să ajungă acasă i se vor da banii necesari pentru transportul la domiciliu.

Pe de altă parte, avocatul lui Miron Cozma, Adrian Roşeţi, a afirmat, duminică, în faţa Penitenciarului Rahova, că interdicţiile fostului lider al minerilor din Valea Jiului de a intra în Petroşani şi Bucureşti timp de şapte ani de la data eliberării sale trebuie suspendate, iar ulterior revocate.

„Pe de o parte, este vorba de raÅ£iuni umanitare, părinÅ£ii lui Miron Cozma sunt înmormântaÅ£i în Petrila. AceÅŸtia au decedat pe perioada cât el a stat aici (n.r. – în penitenciar). Vrând să vadă aceste morminte trebuie să treacă prin PetroÅŸani. Vom solicita o escortă ca să treacă dus-întors pentru a vedea aceste morminte” – a declarat Adrian RoÅŸeÅ£i.

De asemenea, el a precizat că Miron Cozma are în Bucureşti un dosar pe rol, deoarece a dat în judecată statul român şi a câştigat la fond daune de 10.000 euro. Avocatul a afirmat că, pentru a se putea prezenta la proces, clientul său va solicita suspendarea interdicţiei de a intra în Capitală.

„Planurile lui Miron Cozma nu includ raÅ£iuni de a nu se afla în BucureÅŸti ÅŸi PetroÅŸani. Este un om la peste 50 de ani, care vrea să-ÅŸi vadă familia, să recupereze timpul pierdut faţă de copiii săi. Cred că Miron Cozma urmează să-ÅŸi definitiveze problemele judiciare care sunt, de data aceasta, în favoarea lui” – a susÅ£inut Adrian RoÅŸeÅ£i.

Avocatul a adăugat că, referitor la 13-15 iunie, Miron Cozma are calitatea de martor şi, în plus, orice fel de faptă s-a prescris în 13 iunie 2005.

Miron Cozma a fost condamnat la 7 ani şi 11 luni de închisoare pentru mineriada din 1991, pedeapsă deja executată, şi la încă 10 ani pentru mineriada de la Costeşti. Pedepsele au fost cumulate. ROMPRES

Comentarii

  1. Miron Cosma nici bine nu s-aeliberat si deja ameninta ca spiritul sau de mare patriot v-a lupta pentru o cauza dreapta impotriva coruptiei.Care coruptie?El nu se numara printre ei?Mai bine si-ar analiza situatia personala, sa nu mai tarasca si sa instige lumea pentru o cauza pierduta si deasemeni sa inceteze conlucrarea cu vechile grupuri mafiote.

Adauga un comentariu

*