Unde sunt milionarii Bacaului?

casuneanu.jpgRevista Capital a facut publica lista milionarilor in dolari din Romania. Moldova si-a luat si ea felia de tort, in aceasta zona regasindu-se afacerile cu imobiliare, din industria alimentara si dinagricultura care apartin unui numar de 22 de afaceristi. Averea totala detinuta de acestia fiind de 1,4 miliarde de dolari. In Bacau, doar patru mari afacerisiti s-au mentinut in standardul echipei de la „Capital”, averea totala a acestora ridicandu-se la aproximativ 251 de milioane de dolari.

Regula avuta in vedere, in acest an, de ziaristii de la „Capital” a fost ca averile celor nominalizati sa depaseasca pragul de 12-13 milioane de dolari, fata de 10 milioane, in topul din anul precedent. Asta ca urmare a evolutiei impresionante a preturilor terenurilor si imobilelor. Judetul Bacau ocupa un loc 15 in clasamentul pe tara al celor mai bogati oameni, cu o avere totala evaluata la 240-251 milioane de dolari.

Dintre cei patru oameni de afaceri care detin aceasta colosala avere, cel mai mult a reusit sa agoniseasca Costel Casuneanu si familia, plasandu-se pe locul 56 in Topul celor mai bogati 300 de romani. Averea acestei familii a fost evaluata la aproximativ 100 de milioane de dolari. De altfel, o parte din averea lui Casuneanu &Co ar putea fi usor explicata daca luam in seama ca, anul trecut, a reusit sa-si adjudece licitatia pentru reparatiile autostrazii Bucuresti-Pitesti, valoarea totala a proiectului fiind de peste 30 de milioane de euro. Mai mult, luna trecuta, firma PA&Co, apartinand familiei Casuneanu, a depus o oferta si pentru licitatia privind deszapezirea Bucurestiului. Retinem un amanunt la acest capitol, acela ca sotii Casuneanu au reusit sa blocheze licitatia, depunand o contestatie prin care cereau modificarea caietului de sracini, in asa fel incat firma bacauana sa poata fi luata in considerare la licitatie. Cert este ca afacerile din ultimul an ale lui Casuneanu au mers foarte bine, fapt ce i-a permis, printre altele, sa creasca de aproape sapte ori numarul de angajati, ajungand, in prezent, la 730 de persoane. La evaluarea averii familiei Casuneanu, echipa de la „Capital” a luat in calcul toate afacerile acesteia, printre care s-au numarat si cele din industria lemnului, din constructii si din transporturi etc.

Alti doi afaceristi bacauani care au intrat si in acest an in topul celor mai bogati romani sunt fratii Dragos si Adrian Paval. Astfel, cu avere comuna de aproximativ 75-80 de milioane de dolari, cei doi frati au prins un onorant loc 80 in Topul „Capital”. Notabile in sporirea afacerii celor doi bacauani sunt cele doua centre comerciale deschise la Targoviste si la Roman, la care se adauga un al treilea, aflat in stadiul de finalizare, la Piatra Neamt. De altfel, fima Dedeman, detinuta de fratii Paval, reprezinta principala afacere care i-a indreptatit sa fie plasati printre primii 100 de romani in ceea ce priveste averile. De altfel, afacerile pe anul trecut ale fratilor Paval au crescut cu 60 la suta, fata de anul anterior, ritm care va continua acelasi trend, tinand cont de investitiile totale ale grupului de firme Dedeman, din acest an, care se ridica la 25 de milioane de euro.

O surpriza poate fi considerata evolutia unui alt om de afaceri bacauan, Costica Rusu, cunoscut mai ales ca proprietarul cunoscutei firme de constructii Unic General Constructor, implicata in multe proiecte importante care se deruleaza la nivelul judetului Bacau. Curiozitatea este faptul ca omul de afaceri bacauan se afla exact la mijlocul Topului „Capital”, averea detinuta plasandu-l pe ocul 150. Mai trebuie spus ca detineri importante mai are Costica Rusu si la firmele, la fel de cunoscute in Bacau, Rombet si Electroconstructia ELCO. Afacerile lui Costica Rusu au dospit mai ales ca urmare a cresterii pietei imobiliare, multi bacauani si nu numai, dupa achizitionarea de terenuri, au trecut, in mod evident, la construirea de case si alte obiective. Prin urmare, omul de afaceri bacauan a fost inspirat sa investeasca intr-o alta statie de betoane, intr-o linie de boltari si pavele si intr-o statie de asfalt, plus in achizitionarea de masini si utilaje. ~n total, investitiile in aceste obiective se ridica la peste 3,5 milioane de euro. Retinem, la acelasi capitol, al investitiilor, spatiile comerciale si apartamentele incluse intr-un proiect ambitios (de 6.400 de metri patrati) ce se deruleaza intr-o zona ultracentrala a municipiului Bacau, la care se adauga un alt proiect, ceva mai mare, de circa 7.800 de metri patrati de cladiri, care va fi finalizat anul urmator. Exprimate in cifre, afacerile lui Costica Rusu au crescut de la 12 milioane de euro, in 2005, la 15,5 milioane de euro, anul trecut, ceea ce i-a asigurat un profit de 360.000 de euro, in crestere cu 150.000 de euro fata de anul precedent. Partea si mai buna este faptul ca afacerile pe anul trecut au fost depasite in numai jumatate de an, in 2007, asigurandu-i deja un profit egal cu el din 2006.

In fine, cel de-al patrulea milionar in dolari al Bacaului este onesteanul Damian Mereu, pozitionat pe locul 209 in clasamentul realizat de echipa de la „Capital”, cu o avere de 25-26 milioane de bancnote verzi. Profitul lui Mereu este asigurat tot de bisnisul cu produse din marca Croco, ajunse, din fericire pentru el, chiar si pe pietele mult mai pretentioase din Germania si din alte state occidentale. Mereu mai are si plasamentele la bursa, de „doar” 300.000 de lei. De altfel, investitiile de circa 2,5 milioane de euro, realizate, anul trecut, in marirea capacitatii de productie a fabricii la 91 de tone pe zi a fost principalul resort care a dus la sporirea averii omului de afaceri onestean. Retinem, asadar, ca in 2006, afacerile lui Damian Mereu au fost de circa opt milioane de euro.

Interesant de remarcat la finalul acestui text ca, din clasament, se remarca lipsa unor afaceristi bacauani care, in anii trecuti, ocupau locuri importante, cu averi de milioane de dolari. Asadar, printre milionarii in dolari ai tarii care lipsesc din topul „Capital” se numara atat omul de afaceri din Podu Turcului, Dorinel Umbrarescu, fratii Doru si Sergiu Sechelariu si Ionel Maftei, patronul societăţii Metalbac&Farbe. O explicatie ar putea fi data de faptul ca unele firme ale oamenilor de afaceri inclusi in topul de anul trecut au avut un ritm prea lent de dezvoltare, cu cifre de afaceri extrem de scazute, fara profit sau cu profit nesemnificativ. „Altii au «uitat» sa-si depuna bilantul de venituri la Ministerul Finantelor si au refuzat sa ne ofere detalii despre afacerile pe care le deruleaza sau dovezi ale averilor pe care le detin”, au precizat ziaristii de la revista „Capital”. Lipsesc din Bacau si alte nume “grele” cu afaceri de milioane de euro, sursele “Capital” sustinind ca o serie de oameni de afaceri se ascund aproape cu “disperare” de publicitate, paravane in firmele lor fiind rude sau prieteni.

Comentarii

  1. !!!!!!!!!!!!!!!!

  2. datimi si mie 1000 de euro ca sunt sarac va multumesc

  3. steffy342 a zis:

    d und plm au facut astia atatia bani ma vere??cred k au dat ku sapa nu?

Adauga un comentariu

*