Nouă modalitate de diagnosticare a sindromului obsesiv-compulsiv

Tomografiile asupra creierului pot detecta riscul manifestării la anumiţi pacienţi a sindromului obsesiv-compulsiv, informează BBC Online consultat luni de Rompres.

Aceste tomografii ale creierului îi pot identifica pe indivizii care sunt predispuşi genetic la a dezvolta sindromul obsesiv-compulsiv, pentru că pacienţii care suferă de acest sindrom şi rudele lor apropiate au anumite particularităţi distincte în structura creierului, conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Cambridge University.

Genele responsabile pentru incidenţa acestei afecţiuni rămân încă necunoscute, însă se pare că acestea acţionează modificând într-un fel specific anatomia creierului.

Sindromul obsesiv-compulsiv este o afecÅ£iune manifestată pe fondul anxietăţii, pacienÅ£ii fiind copleÅŸiÅ£i de anumite frici iraÅ£ionale ÅŸi manifestându-se printr-un comportament repetitiv – aÅŸa cum ar fi spălatul pe mâini în exces pentru cei ce se tem de germeni. Acest tip de afecÅ£iune se manifestă la 2% – 3% din totalul populaÅ£iei ÅŸi se transmite ereditar.

Cu ajutorul unor tomografe cu rezonanţă magnetică cercetătorii de la Cambridge au scanat creierul a 100 de voluntari, printre care nişte persoane suferind de sindromul obsesiv-compulsiv şi membri ai familiilor acestora.

Participanţii au mai avut de îndeplinit un test computerizat ce consta în apăsarea a două butoane, unul plasat la stânga, iar celălalt la dreapta, cât mai repede cu putinţă, în momentul apariţiei unor săgeţi spre stânga sau dreapta. În momentul în care se auzea un semnal sonor, voluntarii trebuiau să înceteze cât mai rapid în a apăsa aceste butoane. Scopul acestui test este de a determina cât mai obiectiv abilitatea voluntarilor de a se opri din comportamentul repetitiv.

Atât pacienÅ£ii care sufereau de sindromul obsesiv-compulsiv cât ÅŸi rudele lor genetice au terminat cu rezultate mult mai slabe acest test computerizat decât ceilalÅ£i voluntari. ÃŽn urma tomografiilor, în cazul persoanelor suferind de acest sindrom ÅŸi la membrii familiilor lor, se observă o densitate mai mică de materie cenuÅŸie în zonele creierului unde sunt stopate anumite răspunsuri ÅŸi comportamente repetitive – zonele orbital frontală ÅŸi frontal inferioară dreaptă ale creierului.ROMPRES

Adauga un comentariu

*