Turneul SPECIAL OLYMPICS, intre reusita si esec!

Sala de sport a Colegiului National Pedagogic a gazduit, la sfârsitul saptamânii trecute, turneul regional de fotbal organizat de SPECIAL OLYMPICS Bucuresti. La turneu au participat echipe alcatuite din elevi de la scolile speciale si cele normale, reprezentând judetele Bacau, Iasi, Suceava si Vaslui. Asupra participantilor de la scolile speciale planeaza numeroase dubii. Cireasa pe tort a fost pusa de cei de la M’C DONALDS, care au intârziat cu premiile, tinând mai mult de o ora copiii in frig.

Reusita sau nu? Daca tinem cont de numarul mare de copii, de eforturile organizatorilor de a asigura conditii cât mai bune de participare, am putea considera Turneul regional de fotbal SPECIAL OLYMPICS drept o reusita. {i poate daca vorbim despre scopul acestor intreceri. Numai ca, daca ne referim la calitatea participantilor, in special a celor de la scolile speciale, exista mari dubii. Conform regulamentului, o echipa de fotbal trebuia sa aiba un lot alcatuit din opt jucatori, din care cinci de la scolile speciale si trei de la cele normale. Pe teren, echipa avea cinci jucatori, trei obligatoriu de la scolile speciale. Regulamentul a fost facut si respectat poate, doar in ceea ce priveste tabelele prezentate de profesorii care s-au ocupat de pregatirea acestor copii. Pentru ca, in afara echipei reprezentând Bacaul, si o spunem fara a fi acuzati de subiectivism, am avut impresia ca fiecare din celelate trei echipe aveau copii cu IQ-ul scazut sub 70, cum prevedea regulamentul, doar pe hârtie! Echipa din Iasi a venit cu niste baieti nascuti in 1989, numai buni de insurat! In aceasta situatie, celelate echipe au refuzat sa joace cu iesenii, iar reprezentanta SPECIAL OLYMPICS Bucuresti, Valeria Balan, le-a oferit acestora premiul I fara sa fi jucat oficial vreo partida, la categoria lor de vârsta! In asemenea conditii, ce rost mai avea concursul? Pentru ce s-au cheltuit bani cu deplasarea sau pentru premii? S-a atins scopul pentru care a fost organizat acest turneu? Ne indoim, de vreme ce Valeria Balan ne-a decl;arat ca „fiecare profesor raspunde pentru ce s-a trecut in tabel”. In fata cui? I-a testat cineva pe elevii care aveaua un IQ scazut, de 64, sa zicem?

Bacaul, cel mai cinstit!

Desi a ocupat doar locul al treilea din tot atâtea echipe, reprezentanta judetului Bacau, pregatita de profesorii Dorel Tataru, Dan Mocanu si Dorin Geangalau, si alcatuita din elevi de la {coala speciala si de la CS Condorul Lilieci, a avut in componenta sa elevi care au raspuns cerintelor regulamentului. Chiar si din punctul de vedere al numarului de elevi, cinci de la speciala si trei de la normala. {i pe teren s-a vazut acest lucru, reprezentata judetului Suceava invingându-i cu 2 – 1. {i pentru ca au fost intotdeauna corecti, bacauanii au si fost invitati la turneul final ce va avea loc la Bucuresti, indiferent de rezultatul de la turneul regional de la Bacau. Cozmin Huluta, elev in clasa a IX-a, {coala speciala Bacau, invata aici din clasa a III-a si este din Orbeni. „Mi-am facut noi prieteni printre elevii cu care m-am intâlnit aiici, la acest turneu si nu m-am considerat inferior lor”, spune Cozmin. Ionut Ghiurcut, CS Condorul Lilieci: „Nu i-am considerat pe colegii mei din echipa de la scoala speciala ca fiind aparte. Din contra, ne-am inteles foarte bine si pe teren si in afara lui. Ma bucur pentru ca am reusit sa contribui si eu la integrarea acestor copii in societate”.

Au inghetat asteptând cadourile de la M’C DONALDS

Organizatorii spun ca i-au anuntat din timp pe cei de la M’C DONALDS despre ora la care va avea loc festivitatea de premiere, cei de la M’C Donalds ca nu. In calitatea sa de partener oficial al SPECIAL OLYMPICS, M’C DONALDS trebuia sa le ofere câte un pachet de mâncare tuturor participantilor. {i au stat copiii in frigul patrunzator din sala Colegiului National asteptând cola si hamburgerii de la M’c Donalds, de li s-au lungit urechile! Câstigatorii, cei de la {coala speciala Gura Humorului, urmati de cei de la Vaslui si Bacau, au primit medalii si diplome inmânate de conf. univ. dr. Dan Mârza, din cadrul Facultatii de {tiintele Miscarii Sportului si Sanatatii (!) Bacau, Valeria Balan, colaborator al SPECIAL OLYMPICS Bucuresti si reprezentantii M’C Donalds Bacau. O mentiune speciala ar trebui acordata prof. Costel Grigoroiu, de la Colegiul National Pedagogic, care s-a straduit sa fie o gazda onorabila, intr-o atmosfera galaciala, incalzita doiar de scânteile iesite din prize, atunci când a intentionat sa ofere si el o cafea musafirilor!
Nicolae TURCU

Adauga un comentariu

*