Coṃnesti Рcapitala placintelor si raiul gurmanzilor

placinte-1.jpgZeci de gospodari si gospodine, producãtori agricoli si mesteri populari s-au intrecut zilele trecute intr-un festival al plãcintelor la Comãnesti. Manifestarea, care se aflã la a V-a editie, a fost gãzduitã, incepând cu orele 11.30, in curtea pensiunii “Soimu”.

Cu mic cu mare, fanii plãcintelor dar si ai intrecerilor s-au inghesuit in jurul cortului special amenajat sã tinã la adãpost concurentii si bucatele lor alese. Frigul si-a fãcut simtitã prezenta, insã mirosea prea bine a plãcinte pe vatrã ca sã-l iei in seamã.

Din cort…

placinte-2.jpg…mai rãzbãteau arome de clãtite umplute cu gem si alte bunãtãti, senzatii de plãcinte cu bostan si miere, dar si miresme de sarmale in oalã de lut pentru cei care se saturã de atâta dulce. Programul a inceput cu jurizarea plãcintelor, membrii juriului vizitând pe rând fiecare stand. O concurentã din Brusturoasa, de la Asociatia Brâul Pãmântului, ne mãrturiseste cã trece pentru prima data prin emotiile acestei intreceri, emotii care s-au mai estompat pentru cã, inainte sã ajungã la festival, a mai trecut printr-o “jurizare”: “In timp ce incãrcam plãcintele in masinã, s-a strecurat pe bancheta din spate un cãtel care ne-a apreciat foarte tare o bucatã din aluat dulce pânã sã apucãm sã-l gonim. Acum asteptãm si pãrerea juriului”.

intre timp…

…pânã ce juriul a deliberat, musafirii au vizionat câteva surprize in fata cortului, in cadrul unui program artistic sustinut de formatiile de dansatori din comuna Brusturoasa si de la Casa de Copii din Hirja.
Juriul a decis drept câstigãtori ai festivalului pe: mamaia Nuta – premiu special pentru o plãcintã traditionalã; Amelia Lungu, pensiunea Uzul – premiul pentru cea mai mica plãcintã; filiala ANTREC Vrancea si concurentii din comuna Brusturoasa au fost desemnati drept producãtorii celei mai mari plãcinte; pensiunea Oki&Erika din Hirja – cea mai originalã plãcintã; Deaki, Ghimes-Fãget – premiul pentru cea mai originalã plãcintã; Hanul-Ancutei, Tupilati-Neamt – premiul pensiunea “Soimul”; pensiunile Anselmo si Trifoi – premiul ANTREC pentru retetã traditionalã.
La final, s-a dat liber la asalt asupra plãcintelor, asistenta dând ascultare si vorbelor prevãzãtoare ale unui concurent: “plãcinta niciodatã nu merge dacã nu e stropitã cu putin vin fiert”.

Festivalul a fost organizat de Filiala Bacãu a Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) si de Oficiul Judetean de Consultantã Agricolã Bacãu (OJCA). “Acest festival s-a desfãsurat in anii trecuti timp de patru editii, dupã care a fost intrerupt câtiva ani din motive obiective. S-a reluat ca un mijloc de promovare a zonei, care este foarte frumoasã, dar trebuie mai mult sustinutã prin asemenea actiuni cu obiectivul de a dezvolta agroturismul”, a precizat moderatorul evenimentului, Beatrice Grigoras, presedintele Filialei Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural ANTREC Bacãu.
Aida PULPAN

placinte-3.jpg placinte-4.jpg

Adauga un comentariu

*