Viteze mai mari si eliminarea reexaminarilor

Codul Rutier a fost din nou modificat. Este pentru a cincea oara cand actualii legiuitori ai Romaniei aduc modificari la acest act normativ ce reglementeaza circulatia rutiera din Romania. Principalele modificari vizeaza cresterea limitei de viteza legala cu care soferii pot conduce în localitati si posibilitatea constatarii amiabile in cazul accidentelor usoare.

Dupa indelungi discutii purtate in comisiile de specialitate, senatorii au decis ca limita maxima de viteza în localitati sa fie de 60 km/h si au eliminat obligativitatea verificarii cunoasterii regulilor de circulatie înainte de restituirea permisului de conducere suspendat. Ei au adoptat, cu amendamente, Ordonanta de Urgenta 69/2007 privind circulatia pe drumurile publice, proiectul de lege urmand sa intre în dezbaterea Camerei Deputatilor, care este camera decizionala. Potrivit aceluiasi amendament, viteza maxima admisa pe drumuri expres sau pe cele nationale, europene va fi de 120 km/h, în loc de 100 km/h, cum era prevazut în Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002, si de 100 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoria A si B, fata de 90 km/h, cum propusese Guvernul prin ordonanta. De asemenea, senatorii au eliminat din textul ordonantei prevederea referitoare la obligativitatea ca persoanele ale caror permise au fost suspendate sa fie reexaminate pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie, înainte de a le fi restituite permisele de circulatie.

Politistii stramba din nas

Aceste amendamente sunt cu siguranta in favoarea conducatorilor auto, insa politistii sunt rezervati in a aprecia drept pozitive noile modificari. {eful Biroului de Siguranta a Circulatiei din Mediul Urban Bacau, inspectorul principal, Aurelian Nadejde este de parere ca in momentul de fata nu este oportuna o crestere a limitei legale a vitezei în localitati. “Sunt sectoare de drum in care acesata crestere este benefica, iar noi am actionat in consecinta marind limita de viteza legala la 70 de kilometru pe ora. Insa nu trebuie pierdut din vedere faptul ca destul de multe accidente de circulatie sunt provocate de viteza excesiva”, sustine inspectorul principal Aurelian Nadejde. La randul lui, subcomisarul Teodor Iacovache, seful Compartimentului Drumuri Nationale si Europene Bacau a precizat ca in acest an din totalul de 61 de accidente rutiere grave, 13 s-au produs pe fondul depasirii limitei de viteza legala. “Pe drumurile nationale si europene am gasit ac de cojoc vitezomanilor prin aparatura de supraveghere a traficului din dotare. Mai mult decat atat, in scurt timp vom amplasa camere fixe de supraveghere asa ca nu vom fi prea mult deranjati de marirea pragurilor de viteza. Problema cea mai mare o reprezinta traversarile neregulamentare, iar in aceste situatii nu avem deocamdata solutii de rezolvare, pentru ca totul tine de educatia rutiera, pe care cu regret o spun, multi dintre semenii nostrii nu o au”, sustine subcomisarul Iacovache.

Cristinel AIOANEI

Adauga un comentariu

*