Lideri europeni în materie de… coruptie

Romania se afla pe locul 69 din 180 de tari la capitolul indicelui de perceptie a coruptiei. Integrarea europeana n-a adus nicio ameliorare. Cauzele principale se afla in curtile Ministerului Justitiei, DNA si CSM.

Romania si-a facut deja un nume, ajuns cu timpul renume, în materie de coruptie. Justitia inregistreaza prea putine succese în combaterea flagelului, iar statisticile arata clar amploarea fenomenului. In Uniunea Europeana, Romania continua sa fie considerata tara cu cel mai ridicat indice de perceptie a coruptiei (IPC), conform unui raport dat publicitatii de filiala din Romania a „Transparency International”. Organizatia a analizat nivelul IPC în 179 de state, fiind reflectata opinia expertilor, oamenilor de afaceri si a celor din mediul academic cu privire la gradul de coruptie din randul administratiei si al mediului politic. „Transparency International” a realizat un clasament, punctajul fiind de la 1 la 10. Conform acestuia, Romania a obtinut 3,7 puncte, clasandu-se pe locul 69, la egalitate cu Ghana. In acest fel, ea detine locul întai în Uniunea Europeana, acolo unde cea mai curata tara este Danemarca. Inaintea Romaniei s-au clasat Bulgaria, locul 64, cu 4,1 puncte, Barbados, Qatar, Bostwana, Malaezia, Africa de Sud, Costa Rica, Namibia, Samoa sau Tunisia!

Si totusi, coruptia scade!

Directorul executiv al „Transparency International” Romania, Victor Alistar, a declarat recent ca este foarte important ca tara noastra si-a îmbunatatit IPC cu 0,6 puncte în 2007, fata de 2006, însa continua sa ramana sub media UE, care este de 6,51. Imbunatatirea IPC s-a datorat integrarii Romaniei în UE si faptului ca tara noastra a reusit sa evite activarea clauzei de salvgardare în domeniul justitiei. Organizatia atrage, însa, atentia asupra modului defectuos în care Romania s-a pregatit pentru aderare, îndeplinindu-si doar formal angajamentele din sfera luptei împotriva coruptiei. Mai mult, evolutiile interne recente pun sub semnul întrebarii credibilitatea reformelor anticoruptie.

Unde sunt marii rechini?

Potrivit „Transparency International” Romania, adevaratul test al luptei anticoruptie îl reprezinta solutionarea în instanta a dosarelor importante instrumentate de Directia Nationala Anticoruptie. Expertii de la Transparency sunt îngrijorati de activitatea DNA, de numarul mic de dosare definitivate în instanta si de reactia mediului politic la actiunile procurorilor. Raportul critica si activitatea Consiliului Superior al Magistraturii care, potrivit reprezentantilor societatii civile, se desfasoara într-un mod neunitar si nu îsi asuma demersurile de reformare a justitiei.
Nicole TURCU

Adauga un comentariu

*