Marea Britanie: regina Elisabeta a II-a şi prinţul Philip sărbătoresc nunta de diamant

Palatul Buckingham a dat publicităţii fotografiile oficiale de la celebrarea a 60 de ani de căsnicie pentru regina Elisabeta a II-a şi soţul ei, prinţul Philip, informează duminică AP.

Fotografiile au fost făcute la Broadlands, conacul din sudul Angliei unde tinerii căsătoriţi şi-au petrecut noaptea nunţii, care a avut loc în 1947. Elisabeta era pe atunci doar prinţesă, dar cinci ani mai târziu avea să urce pe tron, la moartea tatălui său, regele George al VI-lea. Philip, tânăr ofiţer de marină, înrudit cu familia regală a Greciei, fiul unei prinţese daneze şi vărul multor capete încoronate din Europa, a renunţat la drepturile sale regale din Grecia şi Danemarca, la religia ortodoxă, luându-şi numele de Mountbatten.

Duminică seara, prinÅ£ul Charles urma să ofere un banchet în onoarea părinÅ£ilor săi, înaintea aniversării oficiale a căsătoriei lor, care va avea loc marÅ£i. Cuplul s-a căsătorit la 20 noiembrie 1947 la catedrala londoneză Westminster, în absenÅ£a rudelor de origine germană ale lui Philip – lucru de neacceptat în Marea Britanie, imediat după încheierea celui de-al doilea război mondial.

Nunta de diamant a reginei Elisabeta a II-a este prima din casa regală britanică, iar printre cele peste 2.000 de persoane invitate se numără ÅŸi premierul englez Gordon Brown ÅŸi douăzeci de cupluri de ‘britanici obiÅŸnuiÅ£i’ care s-au căsătorit în aceeaÅŸi zi. ActriÅ£a Judi Dench va citi niÅŸte poezii, iar prinÅ£ul William, al doilea în ordinea succesiunii la tron, va lua ÅŸi el cuvântul.

Pentru a marca această nuntă de diamant, în Marea Britanie s-au emis o serie filatelică de timbre speciale şi s-au creat 21 de ouă Fabergé, gravate cu prenumele celor doi suverani; la 29.950 de lire steriline bucata (42.000 de euro), toate sunt deja reţinute. Cuplul regal se va duce marţi într-o vizită privată în Malta, unde prinţul Philip servea în marină în primii ani de căsnicie, după care se vor îndrepta spre Uganda, unde va avea loc summitul Commonwealth-ului.ROMPRES

Adauga un comentariu

*