Manifestul intelectualilor italieni împotriva violenţei asupra romilor, românilor şi femeilor

În Italia se răspândeşte rasismul, care ia în colimator îndeosebi români şi romi, se afirmă într-o petiţie online lansată de un grup de scriitori şi intelectuali semnată până vineri de peste 1.500 de personalităţi de prim plan-regizorul Bernardo Bertolucci, scriitorii Edite Lucaro, Umberto Saviano, Carlo Lucarelli, jurnalişti precum Gard Lerner şi Mario Kovacic, actriţa Franca Rame, soţia dramaturgului Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru literatură.

Intitulat ”Triunghiul negru”, manifestul condamnă faptul că o serie de campanii de alarmă amplifică evidenÅ£ierea faptelor de scandal în care romii ÅŸi românii sunt făcuÅ£i răspunzători pentru acte de violenţă, înlăturând însă deosebit de repede episoadele în care ei sunt victime; în felul acesta se găsesc uÅŸor Å£apii ispăşitori, în timp ce statisticile ÅŸi anchetele arată că adevărata situaÅ£ie de urgenţă din Italia nu o constituie violenÅ£ele comise de străini, ci cele comise în interiorul familiei, adesea în detrimentul femeilor.

”Istoria recentă a acestei ţări ( Italia-n.red.) este o înlănÅ£uire de campanii de alarmă, tot mai învăluite în vacarm. Bat clopote, cuvintele demagogilor aţâţă incendii, o naÅ£iune cu nervii la pământ răspunde la fiecare stimul creând ”situaÅ£ii de urgenţă” ÅŸi arătând cu degetul ”Å£apii ispăşitori”, se mai arată în apelul, care enumeră câteva cazuri recente de scandal cărora li se rezervă un spaÅ£iu uriaÅŸ atunci când responsabilii sunt români, ca în cazul asasinării la Roma a Giovannei Reggiani, ÅŸi sunt rapid ÅŸterse cu buretele când românii ÅŸi romii sunt victime, relevă agenÅ£ia Reuters.

”Adevărata situaÅ£ie de urgenţă, violenÅ£a în familie”

”Ura ÅŸi suspiciunea alimentează generalizări: toÅ£i românii sunt romi, toÅ£i romii sunt hoÅ£i ÅŸi asasini, toÅ£i hoÅ£ii ÅŸi asasinii trebuie expulzaÅ£i din Italia”, se mai spune în apelul intelectualilor, care citează documente, ca, de pildă, Raportul privind criminalitatea în Italia. Din datele acestor rapoarte, susÅ£in semnatarii lui, ”o omucidere din patru are loc în interiorul căminelor; în ÅŸapte cazuri din zece victima este o femeie…, responsabilul pentru agresiunea fizică sau viol este în ÅŸapte cazuri din zece soÅ£ul sau concubinul: familia ucide mai mult decât Mafia, străzile sunt adesea mult mai puÅ£in riscante pentru violenÅ£a carnală decât dormitoarele”, susÅ£ine documentul.

Dimpotrivă, din recentul raport al World Economic Forum cu privire la egalitatea dintre femei ÅŸi bărbaÅ£i în ce priveÅŸte dreptul la muncă, sănătatea, speranÅ£a de viaţă, influenÅ£a politică, Italia se află pe locul 84, ultima din Uniunea Europeană, în timp ce România se află pe locul 47. Dacă acestea sunt faptele – se arată în apel – problema este că ”e mai uÅŸor să agiÅ£i o sperietoare colectivă (azi românii, ieri musulmanii, iar mai înainte albanezii), decât să te angajezi în adevăratele cauze ale panicii ÅŸi nesiguranÅ£ei sociale provocate de procesele de globalizare…; este mai uÅŸor să strigi ‘pericol, vine lupul’, ÅŸi să ceri expulzări, în loc să pui în aplicare directivele europene cu privire la dreptul la asistenÅ£a sanitară, la muncă ÅŸi la locuinţă pentru migranÅ£i”.

”Exploatare feroce a poporului român”

Sub preÅŸul ecuaÅ£iei ‘români egal delincvenţă se ascunde praful exploatării feroce a poporului român…; pe ÅŸantiere, unde zilnic un muncitor român este victima unei morÅ£i albe…; pe străzi, unde 30.000 de femei românce sunt constrânse să se prostitueze, din care jumătate sunt minore, cedate de lumea interlopă organizată unor clienÅ£i italieni get-beget…; exploatare în România, unde întreprinzători italieni – după ce au ”delocalizat” ÅŸi creat ÅŸomaj în Italia – plătesc salarii de foame lucrătorilor”.

Documentul cere cu insistenţă să nu se criminalizeze în masă o întreagă comunitate. ”Ura ÅŸi suspiciunea alimentează generalizări eronate, cum ar fi că toÅ£i românii sunt romi, că toÅ£i romii ar fi hoÅ£i ÅŸi criminali sau că toÅ£i hoÅ£ii ÅŸi asasinii trebuie expulzaÅ£i din Italia”.

ÃŽn ‘Triunghiul negru’, arată Rador, sunt condamnaÅ£i dur ÅŸi politicienii de dreapta sau de stânga care se înghesuie să denunÅ£e o stare de urgenţă, o urgenţă care, potrivit datelor conÅ£inute în raportul pe tema criminalităţii în perioada 1993-2006, nu există, pentru că frecvenÅ£a crimelor ÅŸi infracÅ£iunilor este la nivelul cel mai scăzut din ultimii 20 de ani.

Faţă de toate acestea, ”nu putem rămâne indiferenÅ£i. Nu suntem adepÅ£ii tăcerii, nu putem renunÅ£a la dreptul de critică, la raÅ£iune. Crimele individuale nu justifică pedepsele colective. A fi români sau romi nu este o formă de ‘concurs moral’. Nu există rase, ÅŸi, cu atât mai puÅ£in, rase vinovate sau nevinovate. Nici un popor nu este ilegal”, conchid semnatarii apelului. ROMPRES

Comentarii

  1. peninSULArii… figli di putana! sono pezzi di merda!

Adauga un comentariu

*