Investitie de 500 milioane de euro la Onesti

Peste mai putin de trei saptamani, pe data de 12 decembrie, se va cunoaste castigatorul licitatiei pentru privatizarea unei parti din Sucursala Electrocentrale (SE) Borzesti. Firma respectiv urmeaza sa construiasca o noua centrala, investitia totala fiind de aproape 500 milioane de euro.

Proiectul de modernizare a SE Borzesti a inceput in primavara anului trecut, atunci cand s-a intocmit si un studiu de prefezabilitate, privind construirea unei centrale moderne, pe baza de huila din import. Pentru acest proiect s-au inscris mai multe firme, insa au ramas in cursa, dupa faza de preselectie, doar 7 dintre acestea: Gaz de France, ENEL Spa, Electrabel, AES Corporation, E.ON Kraftwerke, CEZ si EDF International. Firmele selectate trebuie sa depuna ofertele finale pana pe 12 decembrie, la ora 9, iar acestea vor fi deschise la ora 10, la Bucuresti.
Firma care va fi desemnata castigatoare va construi o centrala de 450-600 Megawati, care sa functioneze fie pe baza de huila, adusa din import, fie pe gaz metan.

Carbune sau gaze?

Centrala va acoperi deficitul energetic din regiunea Moldovei si va fi amplasata fie in zona CET 2, daca va fi pe huila, fie la CET 1, daca va fi pe gaz metan, in functie de utilitatile existente, care trebuie asigurate de SE Borzesti. In afara de centrala noua, se vor moderniza si cele doua grupuri energetice de cate 300 de MW, iar investitia totala a fost estimata de specialisti la aproape 500 milioane de euro.

Noi locuri de munca

Directorul SE Borzesti, Ioan Pavel, a precizat ca onestenii vor fi avantajati in privinta noilor locuri de munca, aparute odata cu centrala noua. “Firma castigatoare va aduce, probabil, cativa specialisti, care vor coordona si controla activitatea, insa grosul fortei de munca va fi din zona, de la noi”, ne-a declarat directorul Pavel. De asemenea, directorul SE Borzesti ne-a mai precizat ca la angajare vor avea prioritate fostii salariati, disponibilizati in ultimii ani. Numarul locurilor de munca infiintate dupa finalizarea modernizarilor a fost estimat la 150-200, insa SE Borzesti nu va ajunge nici pe departe la dimensiunile din 1989, cand erau aproape 3.000 de salariati, din care au mai ramas acum doar vreo 300.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. ……………………………………………….

Adauga un comentariu

*