Casele sinistratilor – cadouri politice pentru pedisti si liberali

Daca satul Rotunda va ajunge sau nu cartier rezidential ramane de vazut. Cert este ca aici au fost ridicate 205 locuinte pentru sinistrati, in majoritatea lor rromi. In loc sa aiba grija ca locuintele sa nu se degradeze, primarul PD din Gura Vaii, Vasile Pascu, a initiat un proiect de hotarare prin care a atribuit consilierilor locali si sie insusi, cate doua, trei sau chiar patru locuinte!

deschidere1.jpg

Situatia de la Rotunda tinde sa ajunga subiectul unei noi „Tiganiade”. N-o mai trai el Ion Budai Deleanu, dar a aparut in schimb Vasile Pascu, primar PD si mare fauritor de proiecte de hotarari pe care le supune apoi aprobarii Consiliului Local al comunei Gura Vaii.

Se spune ca romii sinistrati, care au fost stramutati de autoritati la Rotunda, ar fi parasit casele dupa ce le-au devastat, lasandu-le fara ferestre, usi, tavane. Doar cladirile au ramas. Cum de s-a putut ajunge intr-o asemenea situatie?

Este Gura Vaii o comuna fara stapan? Asa s-ar parea. Condusa de un primar membru al Partidului Democrat, Vasile Pascu, comuna arata jalnic. „Omul sfinteste locul”, spune romanul. In Gura Vaii nu traiesc romani? Primaria nu este deloc ispititoare, nu te indeamna sa intri si sa ceri ceva. Poate si din cauza faptului ca vizitatorii cei mai ferventi sunt…rromii.

Stiti cum se anunta functionarii Primariei din Gura Vaii atunci cand este vreunul solicitat? „Te cheama o tiganca”. Si cu asta am spus totul. Ei bine, dupa ultimele evenimente se pare ca s-a intentionat ca locuintele de la Rotunda, care, intre noi fie spus, au fost cocotate in varful unui deal unde sufla un vant de te doboara, sa ajunga intr-o asemenea stare, tocmai pentru a-i indeparata pe rromii sinistrati de ele. Pentru ca tiganul are o vorba, fie cat de frig, numai vantul sa nu bata.

Explicatii ridicole

„Multe locuinte au fost parasite de sinistratii rromi care nu s-au multumit sa plece cu mana goala, ci au luat cu ei si ferestrele de termopan, usile si ce au mai apsucat, instalatiile electrice chiar”, spune primarul Pascu.

Dar politisti nu aveti in comuna, dom’primar? „Avem da’ putini”. Si uite-asa, din casele sinistratilor s-a ales praful. In loc sa se fi deplsasat la Bacau, la Inspectoratul Judetean de Politie, la Consiliul Judetean sau la Prefectura si sa ceara ajutoare, dom’ primar a asteptat parca sa-i vina apa la moara si sa se distruga locuintele.

Si atunci, ce si-a zis el in mintea lui? I-a sa initiez eu un proiect de hotarare pe care sa-l supun aprobarii Consiliului Local si sa ne improprietarim platind te miri ce. Zis si facut.

„Am initiat acest proiect de hotarare poentru ca rromii au parasit casele. L-am propus in sedinta de Consiliu Local si a fost aprobat. Am avut in vedere repartizarea locuinteleor in functii de trei cerinte, mai intai sinistratii care n-au primit locuinte, apoi cei cu probleme sociale care nu detin locuinte si in al treilea rand, cei care vor o casa, chiar daca au. Aceasta a fost ordinea prioritatilor.

Era vorba despre vreo 75 de locuinte cu contractele reziliate, urmand sa mai existe apoi inca 50”, explica primarul motivul initierii proiectului sau.

Pomana din banii statului

Membrii CL Gura Vaii s-au deplasat apoi la Rotunda cu lista aprobata, si au trecut la imparteala, insa fara ca toti beneficiariii sa fi fost de fata!

Pe lista aprobata de CL figurau consilieri care aveau cate doua, trei sau chiar patru locuionte repartizate!

A izbucnit insa scandalul, pentru ca fiecare dorea casa cea mai buna.

„Scandalul a izbucnit de la locul unde erau amplasate locuintele, fiecare dorindu-si-o pe cea mai aratoasa!. „In total, au fost peste 130 de cereri, spune primarul. Si erau doar 75 de case de impartit”.

Si uite-asa, a-nceput „tiganiada”. Vasile Barbu, de la PRM, avea doua case, una pe numele lui si alta pe numele fiului sau, care locuia in Bucuresti, colegul sau de partid, Ionel Codreanu, avea patru case, Emil Roman de la PNL, doua, Vasile Gogonel, membru PD, doua, dar mergea mascat, si chiar primarul Vasile Pascu se trecuse pe lista cu doua case, „sa nu fie singuri consilierii”!.

Pe aceeasi lista se inscrisesera si cateva societati comerciale din Onesti, cativa oameni de afaceri din acelasi municipiu.

„S-au certat intre ei ca tiganii. Unii dintre consilieri erau si ei sinistrati, cei mai multi nu”, spune primarul.

„Vrem sa facem la Rotunda un cartier rezidential. Rromii vor pleca. Speram ca investitiile sa nu fi fost facute degeaba”, adauga Vasile Pascu.

Dupa cum se vede, Guvernul n-a cheltuit degeaba, ci pentru binele „comunitatii”. Adica al consilierilor. In opinia primarului PD, Rotunda se va goli de rromi cat de repede, pentru ca „mai au doar putina treaba pe acolo”. Pentru a-si apara locuintele, „sinistratii” (a se citi consilierii) Consiliului Local a infiintat cat ai bate din palme Politia comunitara, sa le apere bunurile!

VIP-urile din Gura Vaii si Onesti se muta la Rotunda!

Unii consilieri locali, carora le-a mai ramas un dram de constiinma, spun ca la Rotunda s-au consumat cu putin peste 60 la suta din materialele date de Guvern, restul fiind luat de constructori!

Acestia il acuza pe primar ca nu a infiintat o comisie de expertiza in termenul stabilit de Curtea de Conturi. Receptia a fost semnata doar de primar. Acesta sustine ca a facut comisia, lipsind doar evaluatorul neutru.

Guvernul a alocat la Rotunda peste 100 de miliarde de lei vechi. Ce s-a ales, se vede. Paragina si degradare. Si totusi, de ce bat primarul si consilierii locali pe aceste locuinte?

Din ce motive sa-si fi trecut pe lista primarul toti prietenii? Pentru ca i-a improprietarit pe agentii economici din Onesti care il sponsorizeaza, pe doctorita de la Dumbrava…

Nicolae TURCU

Comentarii

  1. parca ar fi singurul primar care-si trage spuza pe vatra lui…….nu conteaza culoarea poilitica ci doar situatia conturilor de la finele mandatului. Credeti ca ceilalti primari nu fac la fel? EROARE…Mascat, acoperit sau cum vreti, in 4 ani se umfla conturile ca gogosile…….
    iar bani de la bugetul de stat se dau multor primarii…..
    dar vorba primarului din Gura Vaii….institutiile de control „sunt putine”, sau nu au nici un interes sa vada….

Adauga un comentariu

*