Proiectul Constanţa Trieste ar putea fi prelungit până în Marsilia

Conducta de ţiţei Constanţa-Trieste ar putea fi prelungită până la Marsilia, a arătat vineri, într-un seminar pe energie organizat de revista Focus Energetic, directorul general în cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF), Alexandru Săndulescu.

‘Comisia Europeană analizează posibilitatea extinderii conductei până la Marsilia’, a spus Săndulescu.

Potrivit acestuia, executivul comunitar intenţionează să ia această măsură în vederea creşterii eficienţei proiectului.

România se află printre cele cinci ţări implicate în construirea oleoductului Constanţa-Trieste. Conform studiului de fezabilitate realizat de Hill International Consortium pentru partea de conductă care va traversa România, beneficiile pentru ţara noastră pe o durată de 20 de ani vor fi, în funcţie de capacitatea de tranzit care se va stabili, 2,27 miliarde dolari pentru varianta de capacitate de 40 milioane tone/an, 3,1 miliarde dolari pentru varianta de capacitate de 60 milioane tone/an sau 4,39 miliarde pentru varianta de capacitate de 90 milioane tone/an.

Conducta paneuropeană va avea o lungimea totală de circa 1.350 kilometri, din care 650 kilometri sunt pe teritoriul României, şi va costa aproximativ 3,5 miliarde euro. Conducta va traversa România, Serbia, Croaţia, Slovenia şi Italia şi va face legătura cu oleoductul Transalpina, de la Trieste (Italia) la Hamburg (nordul Germaniei).
ROMPRES

Adauga un comentariu

*