Euro 2008: Penultima bătălie pentru turneul final

Sâmbătă se dispută penultima etapă din preliminariile lui Euro 2008, iar pe post de cap de afiÅŸ se află meciuri precum ScoÅ£ia – Italia ÅŸi Israel – Rusia, meciuri care pot consfinÅ£i eliminarea unor echipe precum Italia, campioana mondială en-titre, ÅŸi Anglia.

În cele şapte grupe preliminare sunt programate 21 de partide, unele cu miză importantă deşi se cunosc deja o serie de echipe calificare la turneul final, Germania, Cehia, Grecia sau România.

ÃŽn Grupa A, Polonia – Belgia ÅŸi Portugalia – Armenia pot consfinÅ£i calificarea echipelor gazdă, în timp ce Finlanda joacă cu Azerbaidjan, iar Serbia cu Kazahstan, pentru victorii, dar ÅŸi cu speranţă că Polonia sau Portugalia se vor împiedica.

ÃŽn Grupa B, ScoÅ£ia – Italia se joacă cu calificarea pe masă, cine pierde urmând să privească turneul final la televizor. Rezultatul de egalitate avantajează Italia, formaÅ£ie care mai are de jucat ÅŸi cu Insulele Feroe acasă, ÅŸi este greu de crezut că feroezii pot obÅ£ine un rezultat pozitiv chiar pe terenul campioanei mondiale en-titre. Alături de ScoÅ£ia – Italia, sâmbătă se mai joacă ÅŸi un meci fără mare importanţă, Lituania – Ucraina.

ÃŽn Grupa C, Norvegia – Turcia este un alt meci care se joacă cu calificarea pe masă, cine pierde având mari ÅŸanse să rateze turneul final. Spre deosebire de ScoÅ£ia – Italia, în cazul luptei dintre Norvegia ÅŸi Turcia se mai pot întâmpla ÅŸi alte lucruri, doar o victorie a Norvegiei limpezind complet situaÅ£ia. ÃŽn cazul în care Turcia se impune, Norvegia poate recupera punctele pierdute în Malta, dar va trebui să spere că Turcia nu câştigă acasă cu Bosnia HerÅ£egovina. Dacă Norvegia – Turcia se încheie la egalitate, 0-0 sau 1-1, avantajul va fi de partea Norvegiei, formaÅ£ie care va avea nevoie doar de un egal în Malta. Dacă Norvegia – Turcia se încheie la egalitate, dar cel puÅ£in 3-3, Norvegia va fi obligată să se impună în Malta.

Tot în Grupa C se mai dispută sâmbătă două meciuri de clasament, Moldova – Ungaria ÅŸi Grecia – Malta.

Din Grupa D se cunosc deja echipele calificare la turneul final, Germania şi Cehia, astfel că sâmbătă, cele două vor avea antrenamente cu public contra echipelor din Cipru şi, respectiv, Slovacia, iar Ţara Galilor şi Irlanda se întâlnesc într-un adevărat război regional.

Meciul cel mai important din Grupa E este Israel – Rusia, un joc ce va fi urmărit cu sufletul la gură ÅŸi de echipa Angliei, formaÅ£ie care a ajuns la mâna Israelului în lupta pentru calificare la turneul final.

Rusia este la două puncte de Anglia, dar are un meci mai puţin disputat şi o victorie a ruşilor în Israel ar oferi o şansă uriaşă acestora, în condiţiile în care este greu de crezut că Rusia se poate împiedica în ultima etapă, în Andorra.

Un egal sau o victorie a Israelului avantajează Anglia doar pe jumătate, reprezentativa Albionului având mare nevoie de un rezultat pozitiv în meciul cu Croaţia de acasă, din ultima etapă.

Pe lângă Israel – Rusia, sâmbătă se mai joacă în Grupa E ÅŸi Andorra – Estonia ÅŸi Macedonia – CroaÅ£ia, meciuri fără mare importanţă deÅŸi nici CroaÅ£ia nu este calificată 100 % la turneul final.

Spania – Suedia este marele meci al Grupei F, un meci în care cine pierde va avea emoÅ£ii în ultima etapă. Un rezultat de egalitate avantajează Suedia care s-ar califica la turneul final, în timp ce Spania ar mai putea fi ajunsă, ce-i drept printr-un miracol, de Irlanda de Nord.

Un alt meci extrem de important este Irlanda de Nord – Danemarca, un meci de 1 sau 2, egalul scoţând definitiv din lupta pentru calificare ambele formaÅ£ii.

Programul de sâmbătă al Grupei F se încheie cu meciul dintre Letonia şi Liechtenstein, un meci de clasament în care însă letonii vor să răzbune înfrângerea din tur, 0-1.

În sfârşit, în Grupa G, Bulgaria păstrează şanse minime de a mai opri Olanda din drumul spre turneul final. În primul rând, Bulgaria trebuie să învingă România pentru a mai spera, dar este obligatoriu şi ca Luxemburg să obţină un rezultat pozitiv în Olanda, lucru aproape imposibil de realizat.

Programul de sâmbătă este completat cu meciul de palmares dintre Albania şi Belarus.

Adauga un comentariu

*