Ungaria deschide piaţa muncii, dar nu se aşteaptă la o migraţie a românilor

Ungaria va liberaliza de la 1 ianuarie 2008 piaţa muncii pentru cetăţenii români cu calificări profesionale, dar nu se aşteaptă ca românii să vină în număr mare la muncă în această ţară, a declarat, la finalul şedinţei comune a Guvernelor României şi Ungariei, primul-ministru ungar Ferenc Gyurcsany.

Premierul ungar a subliniat însă că solicitările de acordare a permiselor de muncă au scăzut cu 10% în cazul cetăţenilor români şi bulgari după aderarea ţărilor lor la UE. Astfel, dacă în 2006 Guvernul Ungariei a emis 28.000 de permise de muncă pentru aceştia, în 2007 au fost emise doar 20.000.

‘Intrarea României în UE nu a dus la creÅŸterea numărului de solicitări de permise, ci la scăderea acestora, iar Ungaria nu se teme de un val de imigraÅ£ie, pentru că ÅŸtim că românii merg mai departe’, a declarat Gyurcsany.

Şeful Executivului de la Bucureşti a salutat iniţiativa Guvernului ungar, subliniind că libertatea de mişcare şi de a munci oriunde în spaţiul UE este unul dintre drepturile fundamentale ale cetăţenilor comunitari. Tăriceanu a arătat că susţine acest principiu, dar că liberalizarea pieţei muncii de către Ungaria nu reprezintă întocmai o necesitate pentru români.

‘Salut această iniÅ£iativă, dar nu în sensul că mi-aÅŸ dori acum ca mai mulÅ£i români să meargă în Ungaria la muncă, în condiÅ£iile în care în judeÅ£ele de graniţă vin muncitori din Ungaria în România. E ultimul lucru pe care mi l-aÅŸ dori ca românii să meargă la muncă în străinătate sau în Ungaria, chiar dacă ţările noastre au o relaÅ£ie foarte bună’, a spus Tăriceanu.

Premierul a explicat că de fapt România se confruntă cu o criză a forţei de muncă şi a dat ca exemplul Sibiul, unde la o populaţie de 180.000 de locuitori există doar 780 de şomeri. Tăriceanu a mai arătat că românii care au dorit să lucreze în Ungaria au mers deja în această ţară şi a subliniat că nu se aşteaptă la un val de migraţie a forţei de muncă în această ţară.

Ferenc Gyurcsany a precizat ÅŸi el că prin liberalizarea pieÅ£ei forÅ£ei de muncă nu s-a dorit ‘crearea unor dificultăţi României’ ÅŸi că Å£ara sa, la rândul ei, se confruntă cu un deficit al forÅ£ei de muncă.

În acest context, premierul Ungariei a ţinut să-şi exprime solidaritatea cu cetăţenii României pentru situaţia existentă în Italia.

‘Am dori ca în această situaÅ£ie România să ÅŸtie că Ungaria se întoarce spre români cu buna credinţă impusă de caracterul relaÅ£iilor noastre’, a declarat premierul Ungariei. ROMPRES

Adauga un comentariu

*