Servicii de salubrizare obligatorii pentru sate, până în 2009

Toţi locuitorii din mediul rural vor trebui să poată accesa un serviciu de salubritate până în 2009, în condiţiile în care, în prezent, numai zece la sută dintre aceştia beneficiază de un astfel de serviciu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Daniela Topârceanu, director în cadrul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile /MMDD/.

‘Dacă nu vom reuÅŸi să realizăm la timp investiÅ£iile pe care suntem obligaÅ£i să le facem, în domeniul gestionării deÅŸeurilor, conform tratatului de aderare, după expirarea termenelor vom plăti penalităţi. ÃŽn aceste condiÅ£ii, e mai bine să folosim banii pentru ceva folositor’, a spus reprezentantul MMDD.

Ministerul încheiat miercuri proiectul PHARE ‘Asistenţă tehnică pentru elaborarea Planurilor Regionale de Gestionare a DeÅŸeurilor /PRGD/’, desfăşurat pe o perioadă de 16 luni, începând cu august 2006 ÅŸi care a beneficiat de un buget în valoare de 1,679 milioane euro.

Obiectivul general al acestui proiect a fost întărirea capacităţii instituţionale de implementare şi control al conformării cu acquis-ul de mediu şi, în special, cu cel de gestionare a deşeurilor, incluzând capacitatea autorităţilor competente de a îndeplini cerinţele privind planurile de gestionare a deşeurilor stabilite în directivele europene.

Prin intermediul proiectului s-au elaborat opt PRGD, câte unul pentru fiecare regiune geografică a României Acestea au fost elaborate în comun de autorităţile administraţiei publice locale şi autorităţile de mediu, după care au fost supuse dezbaterii publice, avizate, aprobate şi publicate în Monitorul Oficial, fiind în final notificate Uniunii Europene.

Metodologia de elaborare, revizuire şi monitorizare a planurilor a făcut obiectul unor sesiuni de instruire tehnică pentru toţi factorii implicaţi în gestionarea deşeurilor (autorităţi de mediu, autorităţi ale administraţiei publice locale, reprezentanţi ai operatorilor economici din domeniu).

‘Scopul PRGD este acela de a acoperi o regiune mai mare decât o fac obiectivele mai mici, la nivel local, de a elimina diferenÅ£ele dintre regiuni ÅŸi de a descentraliza luarea deciziilor’, a explicat Nicoleta Chiriac, director în MMDD.

O altă etapă a acestui proiect a fost aceea de elaborare a unor hărţi care indică amplasamentele posibile pentru cele 65 depozite conforme cu normele UE, pe care România trebuie să le construiască până în 2013.

Un PRGD conţine, la nivel de regiune, cantităţile existente de deşeuri generate, prognoze privind evoluţia în următorii ani, paşii care trebuie urmaţi pentru realizarea investiţiilor necesare, în ce constau aceste investiţii (care sunt capacităţile de care regiunea are nevoie). Planul conţine traseul deşeurilor de la producere, colectare, depozitare, până la valorificare, şi stipulează caracteristicile specifice fiecărei regiuni.

‘Nu toate judeÅ£ele necesită, de exemplu, platforme de compostare (descompunere a materialelor organice – n.r.), iar o astfel de instalaÅ£ie poate să deservească două-trei judeÅ£e. ÃŽn altă ordine de idei, în judeÅ£ele de munte, cum sunt Harghita ÅŸi Covasna, se are în vederea construirea de capacităţi pentru valorificarea rumeguÅŸului. Nu toate localităţile vor beneficia de depozite ÅŸi va fi necesară construirea de staÅ£ii de transfer care să preia deÅŸeurile ÅŸi să le trimită către depozitul cel mai apropiat’, a explicat Nicoleta Chiriac.

PRGD vor trebui revizuite la intervale de maximum cinci ani, în funcţie de schimbările legislative şi evoluţia tehnologică din domeniul gestionării deşeurilor.

Sectorul de gestionare a deşeurilor şi reabilitare a terenurilor poluate istoric, care face parte din Axa prioritară 2 a Programului Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu), va beneficia de fonduri totale de 1,17 miliarde euro, până în 2013, din care 930 milioane euro provin de la Uniunea Europeană, a anunţat în luna iulie, ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Investiţiile pentru acest sector vizează crearea de sisteme integrate de gestionare a deşeurilor la nivel regional, în paralel cu închiderea depozitelor de deşeuri neconforme.

‘Se vor finanÅ£a măsuri de colectare, sortare, transport, tratare ÅŸi depozitare a deÅŸeurilor menajere combinate cu măsuri de reducere a cantităţii de deÅŸeuri, conform cu principiile ÅŸi practicile Uniunii Europene în domeniu’, a subliniat Korodi.

Alte investiţii sunt destinate unor proiecte pilot de reabilitare a terenurilor afectate de-a lungul timpului de diverşi poluanţi şi care afectează negativ mediul şi sănătatea umană. ROMPRES

Adauga un comentariu

*