Secretul de la CAS: tratament gratis în străinătate

Statul român le plăteşte asiguraţilor tratamente medicale sau operaţii efectuate în celelalte ţări membre ale Uniunii Europene. Este vorba doar de acele boli care nu îşi găsesc rezolvare la noi în ţară.

O astfel de prevedere legislativă există şi a devenit o facilitate pentru români odată cu aderarea la comunitatea europeană. Totul la nivel teoretic, deoarece asiguraţii nu ştiu nimic despre ea. Până acum niciun responsabil din sănătate nu a popularizat prevederea, deşi a intrat în vigoare de aproape un an.

Practic, orice român plătitor la CAS, suferind de o boală gravă care nu are soluţionare la noi în ţară, poate beneficia de acoperirea sumei necesare efectuării tratamentului în orice stat al Uniunii Europene.

Pentru ca rambursarea sumelor date pe îngrijirea medicală să se poată realiza e nevoie doar de o autorizaţie din partea Casei de Asigurări de Sănătate, ce se obţine în baza completării aşa numitului formular E 112.

Reprezentanţii CAS Braşov susţin însă că totul a fost la vedere, adică undeva pe internet. „Toate acestea se găsesc pe site-ul instituţiei, iar cine doreşte să beneficieze de acest lucru trebuie să ni se adreseze”, a declarat Paul Becheanu directorul CAS Braşov.

Ar trebui însă să se ţină cont că adresabilitatea internetului nu e la cote foarte mari prin România, mai ales când vine vorba de populaţia de la sate.

În cele 11 luni de la intrarea ordinului în vigoare, doar doi braşoveni au beneficiat de servicii medicale în străinătate, plătite din fondurile Casei de Asigurări.

„Este vorba de afecţiuni rare care nu pot fi tratate aici. Spre exemplu, forme mai speciale de leucemie. Nu există însă o listă a acestor afecţiuni. În schimb, cazul trebuie să fie foarte bine diagnosticat şi prezentat. Trebuie să existe un dosar şi acesta să prezinte evidenţe solide că acel caz nu poate fi tratat în România”, explică Paul Becheanu, directorul CAS Braşov.

Comentarii

  1. Dun astfel de chestionar care se numeste E 121 pot beneficia si pensionarii.Am aflat acest lucru la timp dar de la ambasada Romaniei din Italia.Se poate si asa este bine de stiut

  2. Tot mai multi romani profita de cardul european de asigurari de sanatate, care costa doar patru lei, pentru a se trata in strainatate. Desi cardul permite doar tratamente in caz de urgenta pe teritoriul statelor Uniunii Europene, romanii reusesc, cu ajutorul medicilor din UE, sa beneficieze de diverse interventii chirugicale. Decontul este facut catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate din tara noastra, care s-ar putea trezi, la sfarsitul anului, cu o nota de plata uriasa. Cardul european de asigurari de sanatate permite cetatenilor romani sa beneficieze de servicii medicale care devin necesare pe perioada deplasarii intr-un stat membru al Uniunii Europene. Mai exact, romanii pot primi asistenta medicala doar in situatii de urgenta. Situatiile de urgenta nu sunt insa definite in statele UE, fiecare tara avand propriile reguli pentru acestea.

Adauga un comentariu

*