Revelionul 2008 vine ca un tsunami peste romani

1 ianuarie 2008 va aduce unul dintre cele mai puternice valuri de scumpiri din ultimii ani. Nici pana atunci nu suntem lipsiti de surprize, patru lei litrul de benzina, painea se va scumpi cu 40 la suta, iar uleiul va ajunge 8 lei!

cresc-preturile.jpgCam acestea sunt prognozele analistilor economici si cam acestea vor fi preturile la care trebuie sa ne aliniem salariul nostru sau pensiile super-majorate. Cu alte cuvinte, ce vom primi in plus la partea de venituri, vom dona imediat, fie statului, fie importatorilor sau producatorilor autohtoni. Se spune ca banul trebuie sa circule, iar daca primesti, e bine sa si dai. Problema e ca vom da mai mult decat primim!

Se anunta majorarea cu 15 la suta a gazelor naturale si a energiei electrice, precum si majorari esentiale ale pretului carnii, laptelui si ale altor produse de baza. Ce face Guvernul? Ne indexeaza salariile cu cateva procente. In mod firesc, urmeaza sa revenim la sistemul de auto-rationalizare al alimentelor si a tot ce inseamna confort.

Se pare ca vom dormi din nou toti intr-o camera, vom invata cat se poate la lumina zilei, vom consuma mai putina paine(sa nu ne ingrasam), carne la fel. Si aceasta, desi guvernantii ne spun ca exista o crestere economica reala, desi anunta mari progrese in ceea ce priveste cresterea nivelului de trai!

Totul pare o simpla teorie economica, fara nicio acoperire. Aderarea la Uniunea Europeana ne indeparteaza din ce in ce mai mult de stilul de viata a celor din occident si ne apropie vertiginos de nivelul de trai al fostelor tari din Est.

Alesii neamului au si un raspuns sau o explicatie la aceste majorari incredibile, pentru ca „ezista o explicatie”, majoreaza salariile parlamentarilor si ministrilor cu procente ce depasesc bunul simt!. Intre timp, autoritatile locale sunt silite sa faca fata unor legi aberante, fiind puse in situatia de a acorda ajutoare cetatenilor dintr-un buget propriu, extrem de sarac. Si cione sufera, pna la urma? Tot bietul alegator, romanul chemat sa voteze chiar si ce-i trece prin cap presedintelui. La Multi Ani, 2008!

Nicolae TURCU

Adauga un comentariu

*