Jurnal de pace – BIOTERORISMUL: Cum poate prolifera si cum se combate

Incă de la inceput, trebuie menţionat, că actualele informaţii sunt culese din presa străină şi de pe internet, drept pentru care gradul de rigurozitate ştiinţifică nu va fi la nivelul celor din literatura de specialitate. Aceasta nu inseamnă insă că nu ar fi interesante şi nu ar prezenta interes.

Să nu uităm că din 2001 există o coaliţie antiteroristă care are in vedere toate modalităţile prin care aceste organizaţii ar putea acţiona in diferite locuri de pe glob, inclusiv, diseminarea unor agenţi biologici, iar presa de fiecare dată cand au apărut asemenea situaţii le-a relatat cu promptitudine şi precizie.

Referitor la modul prin care grupările teroriste ar putea intra in posesia unor agenţi bacterieni, virusi sau toxine cu efect mortal, analiştii, comentatorii şi publicişti importanţi consideră că, in prezent nimeni nu poate garanta că aceste organizaţii nu au acces la intreprinderi de profil, că nu au laboratoare proprii in care să se facă cercetări şi să se realizeze, in cantităţile dorite, substanţe extrem de nocive.

Spre exemplu, există reţele imense de producere a drogurilor care n-au putut fi distruse in totalitate sau puse sub controlul absolut al statelor şi care ar putea fi folosite şi pentru traficul de agenţi biologici.

Se poate aprecia că sistemul de producere a unor astfel de agenţi ar putea consta in:

Laboratoare sau baze proprii-spre exemplu, un laborator se poate realiza cu doar 10.000 de dolari; s-au găsit astfel de dovezi in locaţiile sectei AUM precum şi in bazele de antrenament ale reţelei Al-Qaida din Afganistan;

Specialişti (biologi sau geneticieni) care simpatizează sau fac parte din organizaţii teroriste, şi care lucrează in laboratoare, fabrici de medicamente sau institute de cercetări din diferite state;

Sistemele de producere a drogurilor controlate de către aceste organizaţii;

Mijloace artizanale sau mici laboratoare particulare.

TeroriÅŸtii au, de asemenea, metode puse la punct pentru dispersarea agentÅ£ilor biologici: bombe artizanale, sisteme de pulverizare, incărcături biologice cu explozie telecomandată ÅŸi atacurile sinucigaÅŸe executate inclusive de către teoriÅŸti infectaÅ£i cu viruÅŸi . Cel mai des, insă, teroriÅŸtii – conform celor relatate de presa după anul 2000 – folosesc mijloace neconvenÅ£ionale(plicuri, pulverizatoare sau dispositive improvizate cum este arma-umbrela). Spre exemplu, secta AUM intenÅ£iona să disperseze agenÅ£i patogeni cu ajutorul unui ventilator de mari dimensiuni instalat pe o clădire mare din Tokio.

De altfel, antraxul, toxina botulinica, bacteriile, viruşii şi alte microorganisme purtătoare de agenţi patogeni pot fi transportate cu uşurinţă in recipient de mărimea unui capac de stilou şi dispersate printr-o multitudine de mijloace. Nu trebuie să neglijăm nici faptul că dacă s-ar folosi intr-un oraş aglomerat agenţi biologici, ulterior ar putea să apară in randul populaţiei, aşa-numita “maladie sociogenetică”care evidenţiază riscul amplificării necontrolate a reacţiei psihologice la ameninţări chimice sau biologice.

Astfel la 09 octombrie 2002, (cand in SUA fusese destule cazuri de folosire a antraxului) un bărbat a pulverizat o substanţă necunoscută intr-o staÅ£ie de metrou din Maryland – -SUA; imediat, 35 de personae au prezentat simptome de greaţă, cefalee sau disfagie. Analizele ulterioare au demonstrat că recipientul respectiv conÅ£inea un banal detergent pentru geamuri.

Pericolul proliferării bioterorismului, uşurinţa cu care sunt produsşi agenţii biologici şi posibilităţile mari de diseminare au tras semnalul pentru factorii responsabili pe plan internaţional care au hotărat un set de măsuri de prevenire şi combatere a acestuia.

Astfel in 1972, s-a semnat Convenţia pentru Arme Toxice şi Biologice, prin care 140 de state se angajau să interzică dezvoltarea, producerea şi stocarea agenţilor biologici, a armelor şi substanţelor toxice. Totuşi, ulterior au apărut dovezi clare in sensul că unele state au incălcat documentul menţionat şi au continuat să producă arme biologice şi să dezvolte proiecte in domeniul biotehnologiei, inclusiv pentru crearea unor agenţi patogeni periculoşi. In aceste condiţii, a crescut riscul ca grupările teroriste să obţină astfel de agenţi, mai ales că unele informaţii din acest domeniu sunt publice.

Pe plan naţional, avand in vedere impactul dramatic asupra stării de sănătate publică a unui atentat bioterorist, prin Ordinul 123/10.04.2004, Ministerul Sănătaţii a aprobat Planul Naţional de Acţiune pentru Supravegherea şi controlul bolilor transmibile şi ulterior, prin Ordinul 883/16.08.2005, a aprobat şi Metodologia de Alertă Precoce şi Răspuns Rapid in Domeniul Bolilor Transmisibile.

Acest sistem de alertă precoce va fi parte componentă a Metodologiei managementului de sănătate publică pentru situaţii de urgenţă porovcate natural sau intenţionat.

Pe lista bolilor incluse in sistemul de alertă precoce şi răspuns rapid sunt incluse: variola, pesta(ciuma), antraxul, botulismul şi mai multe tipuri de febre acute hemoragice.
COMANDOR (r )dr.Vasile FLOREA

Adauga un comentariu

*