Dacă voi nu mă vreÅ£i…

eu vă vreau; o replică celebră, a făcut istorie, o ÅŸtiu ÅŸi copiii; cu puÅ£ine zile in urmă ne-a reamintit-o, la un post de televiziune „de nişă”, Domnul PreÅŸedinte al Romanilor; Domnia Sa a coborat pană la piciorul broaÅŸtei acelui post numai ÅŸi numai să-ÅŸi poată transmite mesajul ameninţător;

cine are urechi de ascultat, bine, cine nu – nu. Iar cand PreÅŸedintele iÅŸi ameninţă poporul, e jale; o fi foarte supărat sau, ca răposatul, o fi nemulÅ£umit că amărăştenii de romani nu vor să fie de acor cu eminenÅ£a Sa.

Nicule, ii spunea coana Elena răposatului, poporul ăsta e nedemn, nu te merită.

Iată că istoria, aşa cum pretind invăţaţii, se repetă; indarjitul, crispatul nostru Preşedinte s-a oţărat la naţiune apostrofand-o că dacă nu va fi de acord cu Domnia Sa in privinţa referendumului pentru votul uninominal, in varianta Cotroceniului, va repeta procedura pană va obţine răspunsul dorit; in traducere liberă asta inseamnă: vă chem la vot pană mă alegeţi, pană sunteţi de acord cu ce vreau eu. Vă invăţ eu minte! Vă interzic să aveţi altă părere!

Să vă fie ruÅŸine dacă gandiÅ£i altcumva, cum vă permiteÅ£i să mă sfidaÅ£i, la urma urmei cine sunteÅ£i voi – biet popor roman?

Mulţi, mulţi, dar proşti.

FireÅŸte, aÅŸa cum aminteam mai sus, istoria trece de nenumărate ori pe unde a mai trecut; replica din nuvela lui NegruÅ£i sună excelent in gura PreÅŸedintelui care gandeÅŸte ca LăpuÅŸneanu; gloata ignorantă ori să tacă malc, ori să accepte opinia mea – o a treia cale nu există.

Sau e albă, sau e neagră; fără nuanţe; cine nu e de acord cu mine trebuie redus la tăcere; şi cum astăzi nu prea mai poţi face asta, chiar dacă eşti Preşedinte, atunci pe domnişorii care au alte opinii ii vei toca mărunt, mărunt: ii denigrezi, ii batjocoreşti, ii diabolizezi.

Sau, dacă ai talent, ii iei in băşcălie.

in această privinţă, recunoaştem respectuos şi cat se poate de sincer că Domnul Preşedinte nu are rival. Domnia Sa lipeşte cele mai strălucitoare etichete pe fruntea adversarilor politici; nu se spală cu nici un detergent, fie el şi Omo inteligent; etichetele lipite de Domnul Preşedinte sunt pentru toată viaţa; ai intrat in gura lui, te-ai ars. Formulările emanate de la Cotroceni nu excelează in fineţuri ironice; ei, şi? Important e că starnesc ilaritate şi confuzie.

Dar să ne intoarcem la referendum; ce spune DEX-ul despre procedura asta? El spune aşa:
„Consultare directă a cetăţenilor, chemaÅ£i să se pronunÅ£e, prin vot, asupra unui proiect de lege de o deosebită importanţă pentru stat sau asupra unor probleme de interes general”.
in definiÅ£ia de mai sus, un loc esenÅ£ial are verbul „a consulta”.

Tot după DEX, aceasta inseamnă: „A intreba, a cere o părere, un sfat; a lua avizul unei persoane autorizate”.

Adică: intrebi ÅŸi aÅŸtepÅ£i răspunsul celeilalte părÅ£i; care poate fi afirmativ sau negativ. Si cu asta – basta.

După Preşedintele nostru lucrurile stau cu totul altfel.

intrebi şi dacă nu-ţi place răspunsul inseamnă că poporul e prost şi-l mai intrebi de cate ori vrea pipota ta pană ce poporul renunţă la opinia lui şi, exasperat, iţi confirmă opinia ta.

Cu alte cuvinte, să exersăm:

Popor, iţi place painea?

Nu, imi place cozonacul, răspunde acesta la Referendumul Preşedintelui.

Popor, nu fi prost, nu-i aşa că-ţi place painea?

Nu, imi place cozonacul, am mai spus odată.

Popor dezorientat, te intreb din nou, iţi place painea?

Dumnezeule, imi place cozonacul.

Eu ÅŸtiu mai bine ce-Å£i place, popor. Pe mine nu mă păcăleÅŸti. Nu e corect să-Å£i placă altceva decat imi place mie; te rog, te sfătuiesc, te previn, te oblig să-Å£i placă painea…

Cam aşa arată Referendumul in filozofia Domnului Preşedinte: voi repeta procedura pană gloata ignorantă va recunoaşte că ce vreau eu, vrea şi ea, in unanimitate.

Şi dacă nu şi nu se va intampla asta, din nenorocire, dacă Şeful Naţiunii nu va fi confirmat in opinia sa atunci acesta işi va da demisia şi-şi va alege alt popor care să-l merite.

Ovidiu GENARU

Comentarii

  1. Tovarase Genaru,te-au platit liberalii pentru acest articol?Cat ti-au dat?

Adauga un comentariu

*