Romanii exporta si cultura in Italia

Sculptorii Ioan Tabacaru si Viorel Batranu, ambii din Bacau, si Vasile Boboc, din Onesti, sunt doar 3 exemple de artisti romani care imbogatesc spiritual Italia si care dovedesc ca eticheta de “delincventi”, pe care unii italieni incearca sa o lipeasca de fruntea tuturor celor sositi din Romania, este nedreapta si umilitoare.

Fost profesor la Scoala Populara de Arta din Bacau, sculptorul Ioan Tabacaru s-a stabilit in Italia in urma cu aproape 13 ani. Cativa ani a locuit la Villanova, unde s-a ocupat de restaurarea unui renumit castel din localitate. Ulterior, si-a cumparat o casa in satul Valfenera, in apropiere de Asti, unde si-a realizat un vis mai vechi, acela de a deschide o scoala de sculptura. “Amici del legno”, scoala lui de sculptura, a fost infiintata in urma cu 7 ani, iar dintre elevi, aproape toti sunt italieni.

Profesorul Tabacaru a apreciat ca multi dintre italienii care au venit sa invete la scoala “Amici del legno” nu cunosteau arta modelarii lemnului, ci doar tamplarie. Dupa 3 – 4 ani de studii la scoala maestrului Tabacaru, italienii au devenit acum artisti. Pentru ca scoala sa fie si mai eficienta, Ioan Tabacaru a apelat la ajutorul unui alt sculptor bacauan, Viorel Batranu, specialist in lucrari monumentale.

Acum, “Amici del legno” are 40 de studenti italieni, iar lucrarile lor, realizate impreuna cu profesorii Tabacaru si Batranu, pot fi vazute la diverse expozitii, organizate prin satele si orasele din regiunea Piemonte. Tot in Italia, dar mai spre sud, catre Roma, activeaza si sculptorul onestean Vasile Boboc.

Desi familia lui e stabilita la Roma de 8 ani, Vasile Boboc lucreaza si in Italia, si in Romania. In acest moment, sculptorul onestean se ocupa, pentru cateva luni, cu lucrarile de restaurare in interiorul Muzeului Vaticanului. Insa va reveni la Onesti, unde va incepe sa lucreze la un amplu proiect, in parcul central al municipiului, intitulat “Geneza lemnului”.

Florin TANASE

Adauga un comentariu

*