Profesorii vor avea 880 lei salariul minim. Oare?

Zilele acestea, cadrele didactice au primit vestea cã salariul minim pentru profesorii cu studii superioare va fi de 880 lei. Oare? Dascãlii sunt sceptici cu privire la aceastã stire care i-a lãsat iar “intr-o ceatã totalã”.

elevi-17.jpgEste vorba despre sentinta care s-a dat pe 3 noiembrie in procesul privind salariul minim de 880 de lei pentru cadrele didactice, proces intentat Guvernului de Federatia Educatiei Nationale (FEN). FEN a dat Guvernul in judecatã, cerand majorarea salariului de bazã al profesorilor la 880 de lei, conform art. 40 din Contractul Colectiv de Muncã Unic la Nivel National valabil intre 2007-2010. Curtea de Apel a decis pe 3 noiembrie sã dea castig de cauzã FEN, dar deocamdatã, doar jumãtate de proces este castigat. Pentru cã Ministerul Educatiei ar intentiona sã atace cu recurs sentinta Curtii de Apel Bucuresti.

“Rãu am ajuns…”

Proceduri de judecatã pe aceeasi temã au fost declansate anul acesta si de Federatia Sindicatelor Libere din invãtãmant (FSLI). Spre exemplu, la Dolj, unde tribunalul a dat castig de cauzã sindicatelor din invãtãmant cu privire la salariul brut de 880 lei pentru profesorii cu studii superioare, precum si achitarea diferentei intre salariul astfel stabilit si cel plãtit in perioada 1 ianuarie – 11 iunie 2007.

Referitor la aceste procese, profesorii spun cã “sunt o modã in Romania”: “la noi, nu se respectã legea decat dacã este proces castigat. Pentru cã numai in Romania se poate asa ceva, sã-ti dea salariul cuvenit in urma procesului. Rãu am ajuns…Si nu am inteles, 880 lei se vor acorda doar membrilor FEN? De ce? Noi ceilalti nu avem aceleasi studii? Nu mai inteleg nimic, nu vãd decat o ceatã totalã care s-a lãsat peste sistemul educativ din tara asta” (profesor de matematicã, Scoala “George Bacovia”).

Salarii duble

Cu procese castigate sau nu, de la 1 octombrie 2007, nu mai existã niciun salariu in invãtãmant sub 880 lei brut, dupã ultima majorare de 15%. Profesorii recunosc cã in aproape 3 ani de zile, cam din 2004 panã in momentul de fatã, salariile s-au dublat. Dar “cei 880 lei nu inseamnã nimic, la urma urmei.

Cu salarizarea din invãtãmant, am douã posibilitãti: rãman in Romania sã fac ce-mi place, cu salariu de mizerie, sau plec intr-o altã ramurã de activitate, care nu mã pasioneazã, dar cu salariu decent. Am multi prieteni din facultate care au ales a doua variantã” (profesor debutant, Scoala “Domnita Maria”). Manole Chiriac, liderul Sindicatului Liber in invãtãmant Bacãu, considerã cã dublarea salariilor cadrelor didactice din ultimii ani “aproape cã nu a insemnat nimic, in timp ce alte sectoare bugetare au avut cresteri substantiale.

Pentru cã sã nu uitãm cã noi am plecat de la niste salarii foarte, foarte mici. Dacã nu se va reusi sã se punã la punct o singurã lege de salarizare pentru tot sectorul bugetar, nu stiu dacã aceste sectoare, mã refer la invãtãmant si administratie publicã, vor reusi vreodatã sã aibã si o crestere financiarã substantialã”.

O nouã grilã de salarizare

in ce priveste procesul recent castigat de FEN, Manole Chiriac a apreciat cã lucrurile sunt incerte: “nu stiu in ce mãsurã va fi si pusã in practicã hotãrarea judecãtoreascã. Nu stim care este hotãrarea, deocamdatã, e faza initialã, urmeazã recursul”. Acesta a mai declarat cã
“Ministerul Educatiei avea minima obligatie, din respect fatã de sistemul pe care il coordoneazã, sã isi respecte propria prevedere din Contractul Colectiv de Muncã pentru care a semnat si sã fi inceput sã demareze negocierile pentru o nouã grilã de salarizare pentru a putea exista o ierarhia clarã privind stabilirea salariilor in invãtãmant”.

Aida PULPAN

Adauga un comentariu

*