Cum si unde votam

Guvernul a stabilit organizarea celor doua scrutine simultan. Pentru a se evita incurcaturile, iar cheltuielile sa fie minime, sectiile de votare pentru alegerile europarlamentare si pentru referendum vor putea functiona in aceleasi cladiri.

Din punct de vedere tehnic nu exista doua procese electorale. Exista o suprapunere din punct de vedere logistic, dar nu vor fi asimilate legile.

Se va urmari indeplinirea a doua obiective din punct de vedere al atributiilor administrative: garantarea exercitarii libere si neingradite a dreptului de vot si crearea posibilitatii cetateanului cu drept de vot de a opta cu privire la participarea sa la unul, la altul, sau la amandoua scrutinurile.

Birourile electorale judetene vor functiona in aceeasi incinta, dar in sali diferite. Biroul Electoral Judetean pentru Europarlamentare va functiona in sala mica a Prefecturii, in timp ce Biroul Electoral Judetean pentru Referendum, va fi amplasat la camera 24, ce apartine Consiliului Judetean Bacau.

Sectiile de votare vor fi amenajate in birouri separate, in camere alaturate, avand toate dotarile corespunzatoare, fiind amplasate in special in scoli sau gradinite. Daca acestea sunt amenajate in spatii mai largi, sali de sport sau cantine, fluxul de vot va fi separat printr-un perete despartitor, amplasarea sectiilor facandu-se in parti diferite ale salii. In cazuri de exceptie, sectiile de vot pot fi amplasate in aceeasi incapere, numai daca spatiul o va permite, obligatoriu cu date de identificare pentru siguranta circulatiei documentelor si a procesului de vot.

Nu se vor folosi aceleasi urne de vot si nu se vor folosi aceleasi cabine de vot. Fiecare sectie de vot va avea telefon si fax. In cazuri de exceptie, sectiile din aceeasi incapere vor folosi acelasi numar de telefon. Numarul cabinelor de vot a urnelor si a stampilelor dintr-o sectie de votare va fi proportional cu numarul alegatorilor aferenti sectiei respective.

Numerotarea sectiilor de votare va fi aceeasi, distinctia va fi facuta de indicativul suplimentar RVU, pentru referendumul privind votul uninominal. De asemenea, listele electorale se vor afisa pe panouri separate. Birourile electorale nu pot functiona fara un numar minim de trei membri.

Razboi intre palate

Organizarea alegerilor europarlamentare si a referendumului a constituit un nou prilej de disputa intre premierul Calin Popescu-Tariceanu si presedintele Traian Basescu. Intr-o scrisoare trimisa premierului de presedintele Basescu, acesta ii solicita primului ministru sa organizeze sectii unice de vot pentru euroalegeri si referendumul de vot uninominal. Replica sefului de la Palatul Victoria nu s-a lasat prea mult asteptata.

Premierul Tariceanu le-a transmis ministrilor ca nu poate incalca legea organizand sectii de votare unice pentru cele doua scrutine. In final, au fost adoptate cinci hotarari de Guvern, ce vizeaza organizarea acestor alegeri, care vor goli visteria statului cu peste 140 milioane de lei. Conform celor declarate de Tariceanu, referendumul va costa 47,3 milioane de lei (473 de miliarde de lei vechi), in timp ce suma necesara pentru organizarea euroalegerilor va fi dubla.

Stampila in patrulater

Buletinele de vot sunt valabil exprimate daca stampila este pusa oriunde in interiorul patrulaterului. Persoanele condamnate, care nu si-au pierdut dreptul de vot executand pedeapsa prin privare de libertate, exercitarea dreptului de vot se face conform aceasi legi prin deplasarea urnei mobile de vot la locul in care cel condamnat isi ispaseste pedeapsa. Paza sectiilor de votare va fi asigurate de efective ale Ministerul Internelor si Reformei Administrative, inclusiv ale Politiei Comunitare.

Biroul Electoral Central este singura autoritate care va anunta prezenta la vot.

Cristinel AIOANEI

Adauga un comentariu

*