500 de lei, salariul minim pe economie, în 2008

Guvernul a convenit cu patronatele şi sindicatele un salariu minim unic de 500 de lei (aproximativ 150 de euro) pentru anul 2008, a anunţat, luni, ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru.

Salariul minim ar putea creşte anul viitor, la rectificările bugetare, şi peste acest nivel, până la 540 de lei, cât doresc sindicatele, dacă rezultatele economice vor permite acest lucru, a arătat Păcuraru.

ReprezentanÅ£ii Guvernului – ministrul Paul Păcuraru ÅŸi ministrul Economiei ÅŸi FinanÅ£elor, Varujan Vosganian – s-au întâlnit, luni seară, cu reprezentanÅ£ii patronatelor ÅŸi sindicatelor ÅŸi au ajuns la un acord în privinÅ£a salaiului minim. ‘Atât patronatele cât ÅŸi sindicatele au considerat că nivelul de 500 de lei se află în marja lor de acceptabilitate, iar Guvernul a susÅ£inut noul nivel al salariului minim care, conform evaluărilor, nu va avea influenÅ£e asupra inflaÅ£iei de anul viitor’, a explicat Păcuraru.

În prezent, în România există două salarii minime pe economie, salariul negociat în contractul colectiv de muncă (CCM) de 440 lei şi salariul garantat în plată, prin Hotărâre de Guvern, de 390 lei.

Faţă de salariul minim garantat în plată, nivelul convenit pentru 2008 este mai mare cu 28 la sută.

În proiectul de buget pentru 2008, Guvernul a propus, iniţial, un salariu minim de 450 lei, iar oferta patronatelor pentru anul viitor era de 480 de lei.

‘Toată lumea a înÅ£eles că nu se putea mai mult de 500 de lei. Acesta este nivelul maxim pe care îl pot permite condiÅ£iile anului 2008’, a afirmat Paul Păcuraru.

Ministrul Muncii a adăugat că, dacă sindicatele nu ar fi acceptat acest nivel, s-ar fi putut ajunge la o perioadă de tensiunii sociale nedorite.

Confederaţiile sindicale ameninţaseră cu acţiuni de protest, inclusiv cu grevă generală, dacă nu obţineau un salariu minim mai mare de 480 de lei.

Sindicatele, patronatele şi autorităţile au avut până acum mai multe runde de negocieri pe acest subiect. ROMPRES

Adauga un comentariu

*