Un tren de marfă încărcat cu minereu de uraniu a deraiat la 20km de Braşov

Un tren de marfă care transporta minereu de uraniu de la exploatarea minieră Crucea la Uzina de Preparare şi Prelucrare a Minereului de Uraniu Feldioara, aflată la 20 de kilometri de Braşov, a deraiat, vineri, în zona liniei ferate uzinale, în urma incidentului nefiind produse scurgeri de material radioactiv.

„ÃŽncărcătura nu prezintă niciun fel de pericol, întrucât conÅ£ine 0,1 % încărcătură radioactivă, procent care se întâlneÅŸte ÅŸi în natură. Ar fi fost mai grav dacă s-ar fi scurs din recipiente, întrucât solul ar fi fost contaminat”, a declarat Lorencz Terme Henrich, reprezentantul Uzinei R.

Expertul a făcut măsurători la faţa locului cu aparatură specială, arătând că nivelul radiaţiilor este în limita normală şi că vagoanele au rămas sigilate ermetic.

Specialiştii de la Autoritatea Feroviară Română au făcut cercetări faţa locului şi, din primele concluzii, un element de îmbinare de la una dintre şine a cedat, conducând la alunecarea garniturii de pe şine. Conform reprezentanţilor Prefecturii Braşov, reprezentanţii conducerii fabricii au declarat că viteza de deplasare a garniturii era normală, în limitele admise iar mecanicii şi personalul de deservire al locomotivei nu consumaseră băuturi alcoolice.

Trenul a deraiat pe o cale ferată aparţinând Companiei Naţionale a Uraniului, astfel că traficul CFR nu a fost perturbat. În jurul orei 16.00, o macara de 125 de tone a fost adusă la faţa locului pentru a repune vagoanele pe şine. Se pare însă că operaţiunea va dura câteva zile.
Trenul efectua un transport pentru Compania Naţională a Uraniului şi plecase încărcat de la mina Crucea(Vatra Dornei). El trebuia să ajungă la Uzina R din Feldioara, unde urma să fie îmbogăţit, după care ar fi fost transportat la Piteşti unde specialiştii îl transformă în pastile. Pastilele ar fi ajuns în cele din urmă la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Astfel se transporturi au loc o dată sau de două ori pe săptămână.

Nu există pericol de radiaţii la Feldioara, susţine Garda de Mediu

DeÅŸi accidentul s-a petrecut vineri dimineaÅ£a, conducerea Uzinei „R” Feldioara nu a anunÅ£at ISU ÅŸi nici pompierii până în jurul orei 14,00 când cele două instituÅ£ii au aflat de la ziariÅŸti despre deraierea vagoanelor cu minereu de uraniu.

Garda de Mediu Braşov a confirmat vineri că nu există pericol de radiaţii cu uraniu în urma accidentului feroviar de la Feldioara. Reprezentanţii instituţiei susţin că minereul de uraniu se află sub limita permisă de lege, iar gradul de pericol este aproape de zero.

Adauga un comentariu

*