PD omoara politic Spitalul Onesti

Un imens scandal s-a declansat recent la Onesti, dupa ce conducerea Spitalului s-a opus din rasputeri unor hotarari ale Consiliului Local referitoare la infiintarea unei sectii de dializa, iar purtatorul de cuvant al unitatii spitalicesti, Adrian Branzaniuc, membru de vaza al PD Onesti, s-a folosit de functia sa pentru a azvarli cu laturi in toate directiile.

spitalul_municipal_onesti.jpgCirca 40 de pacienti din Onesti si din imprejurimile municipiului, care sufera de insuficienta renala severa, trec printr-un adevarat calvar, fiind nevoiti sa se deplaseze la centrul de dializa din Bacau, uneori si de 3 ori pe saptamana, pierzand cate 15 ore pe zi de fiecare data. Daca nu si-ar schimba si curata sangele cu ajutorul aparatelor de hemodializa, pacientii ar muri in scurt timp. Pentru ca bolnavii sa nu mai fie chinuiti cu drumurile la Bacau, municipalitatea onesteana a inceput demersurile in vederea infiintarii unei sectii de hemodializa la Onesti. Dupa ce s-a obtinut aprobarea de la guvern, printr-un ordin al ministrului Sanatatii, consilierii locali au decis, in unanimitate, sa atribuie un spatiu din cladirea spitalului, cu titlu gratuit, unei firme private, care si-a luat angajamentul de a aduce aparatele de dializa si specialistii. Pe baza contestatiei facute de conducerea Spitalului Onesti, hotararea respectiva a fost atacata in contencios administrativ, pe motiv ca ar fi fost favorizata o firma privata. Pentru a nu mai pierde timpul prin tribunale si pentru a micsora calvarul pacientilor cu drumurile la Bacau, consilierii locali au decis in unanimitate, pe 25 octombrie, sa aprobe un alt proiect, privind inchirierea spatiului respectiv, prin licitatie publica.

Conducerea Spitalului se opune

Noua hotarare a fost si ea contestata de managerul spitalului, Mihail Andronic, si de purtatorul sau de cuvant, PD-istul Adrian Branzaniuc. Ca niste adevarati exploratori, cei doi s-au pus pe descoperit aspecte ilegale, desi acestea erau doar inchipuite: ba ca municipalitatea onesteana nu are dreptul sa inchirieze spatiul pentru dializa, ba ca nu exista aprobare de la minister, ba ca se incalca legea achizitiilor publice, ba ca Primaria trebuie sa incheie un Protocol de parteneriat. Acuzatiile de ilegalitate au fost desfiintate punct cu punct de secretarul municipiului, juristul Daniel Spanu, care a dovedit ca dreptul de a inchiria spatii care apartin domeniului public, inclusiv din cladirile spitalului, il are Consiliul Local, iar obligativitatea de a incheia vreun Protocol de parteneriat cu cel care foloseste spatiul nu este prevazuta in nicio lege. In plus, este inca in vigoare Ordinul 660/2004, al ministrului Sanatatii, care prevede infiintarea unui centru de dializa la Onesti, cu 8 aparate, iar de legea achizitiilor publice nici nu poate fi vorba, pentru ca aparatura nu este cumparata de Primarie, ci este adusa de firma care va castiga licitatia.

Joc politic cu viata oamenilor

Cand argumentele invocate de managerul Andronic si purtatorul de cuvant Branzaniuc au inceput sa pice unul cate unul, cei doi nu s-au lasat de sapaturi si au continuat sa caute alte si alte chichite. Desi se opun infiintarii sectiei de dializa, tocmai Andronic si Branzaniuc acuza pe altii ca taraganeaza lucrurile. Luand exemplul mentorului sau Basescu, PD-istul Branzaniuc s-a gandit sa implice si factorul politic in aceasta chestiune, redactand, din postura de purtator de cuvant al Spitalului, o “Scrisoare deschisa”, in care arata cu degetul tocmai catre PSD. “Consideram ca este un atac indirect si dirijat politic la adresa conducerii spitalului din partea PSD-ului”, afirma Branzaniuc.

Si consilierii PD au votat „pentru”

Primarul Emil Lemnaru, care este si presedintele PSD Onesti, s-a aratat consternat de afirmatiile lui Branzaniuc. “Este trist ca reprezentantii conducerii spitalului amesteca factorul politic intr-o chestiune ce tine de viata unor oameni – ne-a declarat primarul Emil Lemnaru. Noi nu am facut altceva decat sa venim in sprijinul celor 40 de pacienti care au nevoie de dializa, iar hotararile Consiliului Local in acest sens au fost votate in unanimitate, nu doar de consilierii PSD, ci si de reprezentantii PNL si PD”.

Nostalgii pediste

Insa PD-istul Branzaniuc a lansat acuzatii scrise si impotriva “partenerilor de coalitie ai Consiliului Local Onesti”, si impotriva fostului director al Spitalului, ba chiar si impotriva presei, pentru ca, atunci cand s-a facut referire la managerul Andronic, nu s-a scris “la persoana a II-a plural”, desi in presa din Romania nu se mai scrie, de ani buni, nici cu “tovarasul”, nici cu “domnul”.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. Eu spun ca ar trebui si spitalul si firma privata care este a presdintelui PD din Onesti sa poata face aceste servicii.Cine face servicii mai bune sa supravietuiasca.Apropo de analizele periodice de sanatate.Cetateni,fiti atenti ca firmele care fac acesteanaliuze dau rezultatele din burta.Nu se fac aceste analize!!!!!!!!

  2. BAFTO DELLO, BAFTO DELLO,DA CARE ESTE
    P.S.D-UL ????? NASTASE, GEOANA ,ILIESCU,DANCU, CARE CA ASTIA-S BATRANI??????

  3. cine este acest analfabet branzaniuc un betiv ucrainean ce-i cu el pe aceste meleaguri

Adauga un comentariu

*