Barroso: Europa are nevoie de o politică europeană a imigraţiei

PreÅŸedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat, vineri, că ‘Uniunea Europeană are nevoie de o politică europeană a imigraÅ£iei’, în urma tensiunilor dintre Roma ÅŸi BucureÅŸti apărute după expulzarea mai multor zeci de români de pe teritoriul Italiei, transmite France Presse.

‘Este absurd ca în Europa să avem 27 de politici în domeniul imigraÅ£iei’, a declarat ÅŸeful executivului comunitar la finalul Adunării Regiunilor din Europa, desfăşurată în nord-estul Italiei, la Udine.

Săptămâna trecută, Roma a adoptat de urgenţă un decret controversat ce permite expulzarea străinilor, lege aflată în curs de aprobare la Parlament.

Autorităţile de la Bucureşti au solicitat în mod oficial Comisiei Europene să verifice dacă decretul-lege italian nu încalcă legislaţia europeană.

‘Nicio prevedere din legislaÅ£ia comunitară nu împiedică un stat membru să adopte măsuri de expulzare pe motive de ordine publică’ pentru a se apăra de actele de criminalitate comise de ‘imigranÅ£ii provenind din spaÅ£iul european sau din altă parte’, a subliniat Jose Manuel Barroso.

El a confirmat că Bruxellesul va ‘examina compatibilitatea decretului-lege cu acquis comunitar’, dar a adăugat că ‘nu poate crede că Romano Prodi, un campion al integrării europene ar putea prezenta un text care să contravină spiritului comunitar’ în privinÅ£a libertăţii de circulaÅ£ie în Europa. ROMPRES

Adauga un comentariu

*