Romanii din Spania se tem de venirea tiganilor din Italia

Cateva mii de romani de etnie rroma din Italia, amenintati cu expulzarea, se pregatesc sa emigreze in Spania, avertizeaza mai multe asociatii de romani de pe teritoriul spaniol, relateaza pagina electronica a publicatiei ABC.

Romanii din Spania cred ca destinatiile principale ale rromilor vor fi orasele Madrid si Castellon, unde traiesc comunitati importante de romani. Asociatiile romanilor avertizeaza cu privire la consecintele sosirii rromilor in Spania, transmite ABC. „Unii dintre ei au antecedente penale si isi vor continua activitatea infractionala in Spania”, au declarat reprezentantii romanilor.

Publicatia sustine ca rudele si prietenii rromilor din Spania, dintre care multi sunt delincventi si traiesc in tabere improvizate din apropierea marilor orase, ii vor ajuta pe noii imigranti.

Caracterul permisiv al legislatiei spaniole, apropierea geografica, asemanarea dintre limbile spaniola, italiana si romana, transforma Spania in a doua destinatie preferata de imigrantii de origine rroma, dupa Italia, precizeaza ziaristii spanioli.

Presedinta Asociatiei Imigrantilor din Europa de Est, Angela Placsintar, a recomandat Guvernului spaniol sa intensifice controalele la frontiera, pentru a „evita sosirea masiva a rromilor”. Placsintar, care are cetatenie romana, a declarat ca aceasta forma de imigratie „nu ii favorizeaza nici pe spanioli si nici pe imigrantii deja stabiliti”.

La randul sau, presedintele Federatiei Asociatiilor Romane din Spania, Miguel Fonda, a avertizat cu privire la „complexitatea” situatiei si riscul stigmatizarii intregii populatii rrome, despre care spune ca “este formata din persoane bune si rele”.

HotNews.ro

Comentarii

  1. si tiganii din romania sant tot romani, vreti nu vreti, acesta este adevarul,

Adauga un comentariu

*