Preşedintele Băsescu a pierdut procesul cu CNCD

MagistraÅ£ii CurÅ£ii de Apel BucureÅŸti (CAB) au respins, joi, acÅ£iunea preÅŸedintelui Traian Băsescu pentru anularea avertismentului dat de Consiliul NaÅ£ional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru folosirea de către ÅŸeful statului a expresiei „Å£igancă împuÅ£ită” la adresa unei jurnaliste.

Traian Băsescu poate ataca cu recurs decizia magistraţilor CAB.

La ÅŸedinÅ£a de joi, avocatul lui Traian Băsescu a susÅ£inut în faÅ£a judecătorilor secÅ£iei de Contencios Administrativ Fiscal a CAB că afirmaÅ£ia preÅŸedintelui nu este discriminatorie, pentru că „discriminarea presupune excluderea, pe baza unei preferinÅ£e, a unei rase în detrimentul alteia”.

De asemenea, apărătorul preşedintelui României a spus că afirmaţia nu avea ca scop afectarea unui drept al etniei şi că Băsescu nu a făcut o analiză a rasei.

„ÃŽn plus, afirmaÅ£ia a fost făcută într-un spaÅ£iu privat ÅŸi sub presiunea media”, a completat avocatul.

Acesta a mai spus că sancţiunea discriminării trebuie reglementată printr-o lege specială, care, în prezent, nu există.

Pentru a demonstra nevinovăţia preşedintelui, avocatul a amintit că Traian Băsescu a decorat persoane de etnie romă şi a botezat copii care fac parte din această minoritate.

De asemenea, apărătorul lui Băsescu a acuzat CNCD că aplică sancÅ£iuni selective, dând mai multe exemple, printre care cel al lui Puiu HaÅŸotti, care nu a fost sancÅ£ionat când a afirmat despre membrii grupului Partidului România Mare că „sunt toÅ£i Å£igani”.

Magistraţii CAB au respins, pe 1 noiembrie, ca neîntemeiată, excepţia invocată pe 25 octombrie, de reprezentantul CNCD în procesul dintre preşedintele Traian Băsescu şi CNCD.

Instanţa a stabilit, astfel, că Traian Băsescu a respectat procedurile când a sesizat CAB cu plângerea împotriva deciziei CNCD din luna mai.

Judecătorii au mai decis repunerea pe rol a cazului şi a acordat un nou termen pentru judecarea pe fond a cazului pe data de 8 noiembrie.

Decizia CAB poate fi atacată cu recurs de reprezentanţii CNCD, acesta urmând să fie luat în discuţie odată cu termenul pe fond.

Consilierul juridic al CNCD a ridicat, pe 25 octombrie, o excepÅ£ie referitoare la „neîndeplinirea procedurii prealabile”, în sensul că Traian Băsescu ar fi trebuit să formuleze în primă instanţă o plângere Consiliului ÅŸi abia apoi să apeleze la justiÅ£ie, dacă era nemulÅ£umit de decizia luată de membrii CNCD.

Pe data de 23 mai, CNCD i-a dat un avertisment public şefului statului, după ce acesta a folosit o expresie jignitoare la adresa unei jurnaliste de la postul de televiziune Antena 1.

Pe de altă parte, Colegiul Director al CNCD a făcut apel la preÅŸedintele Traian Băsescu ca, din funcÅ£ia de înalt demnitar pe care o deÅ£ine, să „promoveze constant ÅŸi activ principiul egalităţii de ÅŸanse în societate”.

Traian Băsescu a respins categoric, în aceeaşi zi, decizia CNCD, anunţând că o va ataca în instanţă.ROMPRES

Adauga un comentariu

*