Jurnal de pace – BIOTERORISMUL

Specialistii din diferite tari si-au imaginat scenarii legate de eventuala folosire a agentilor biologici de catre organizatiile teroriste in centre urbane aglomerate. Scenariile sunt ingrozitoare si nu-mi propun sa le descriu in articolul de fata.

Voi face doar o prezentare a caracteristicilor principalilor agenti biologici, prezentare din care rezulta si pericolul mare al unei eventuale folosiri a acestora. Consider ca articolul de fata este util pentru informarea populatiei, mai ales ca presa din unele tari europene a relatat faptul ca anumite grupari au intrat pe teritoriul acestor tari avand asupra lor atat agenti biologici cat si mijloace de raspandire a lor.

O populatie care are informatii cat de cat despre acesti agenti se poate apara mult mai usor impotriva efectelor acestora. Se pot emite si anumite ipoteze: de exemplu, gripa aviara nu a ajuns din senin in multe tari ale lumii si nici nu au adus-o pasarile calatoare, ci a fost raspandita intentionat de unele cercuri interesate care doreau sa-si vanda pasarile lor in tarile in care acestea au murit. Prin similitudine, putem crede ca unele organizatii teroriste ar putea folosi agenti biologici deoarece au timp suficient sa plece de la locul faptei pentru ca perioada de incubatie a acestora este relativ mare.

Toti agentii biologici care ar putea fi folositi au cateva trasaturi commune: pot fi diseminati usor, produc mortalitate foarte ridicata si induc dezorganizare si panica publica.

* ANTRAXUL (Bacilus Anthracis). Este un agent biologic letal, a carui incubatie dureaza 1-6 zile. Principalele manifestari sunt commune racelii sau gripei.

Dupa 2-4 zile de aparenta ameliorare,poate urma o evolutie severa care produce insuficienta respiratorie si moarte.Tratamentul este aproape ineficient deoarece sporii sunt foarte rezistenti. Afecteaza zonele expuse ale pielii(brate,maini,fata).

Vaccinul este foarte costisitor,se produce,deocamdata,doar in SUA dar are o eficacitate relativ scazuta.

* VARIOLA(Variola Major). In 1980, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca variola umana a fost eradicata si in consecinta vaccinarea antivariolica a fost stopata.

Prin urmare,virusul variolei este primul si singurul virus eliminat din mediul natural .Dar in acelasi timp,OMS a decis sa acorde aviz de depozitare,in scopuri de cercetare a virusului variolic,pentru doua laboratoare,unul American,situate in Atlanta-Georgia si unul rusesc,dispus in regiunea Novosibirsc.

Exista insa suspiciunea ca si in alte laboratoare clandestine exista virus variolic.

Simptomele initiale ale variolei sunt asemanatoare gripei,dar acestea sunt urmate,la 2-4 zile ,de puternice eruptii cutanate. Nu exista un tratament antiviral pentru variola, dar, pana in prezent, cidofovirul a dat rezultate experimentale relativ bune,pe animale.

Vaccinarea cu vaccinul clasic este eficienta,mai ales in primele zile de la expunere si in special la cei care au mai avut o vaccinare antivariolica anterior.

TOXINA BOTULINIC| (CLOSTRIDIUM BOTULINUM).Toxina botulinica este considerata cel mai toxic compus cunoscut,mai toxic,decat agentul nervos VX si decat gazul Sarin.

Un singur gram din aceasta substanta,dispersat si inhalat,poate ucide peste un million de persone. Infectia se poate realiza pe cale bucala sau pe calea aerului. In contact cu aerul,toxina botilinica isi reduce drastic toxicitatea,ceea ce ii diminuiaza capacitatea de amenintare ca arma biologica si o limiteaza la sabotajul rezervelor de hrana.

Dar si in acest caz,incalzirea la 85 de grade,pe o durata de 5 minute decontamineaza alimentele. In cazul in care expunerile la toxina botulinica sunt anticipate,ca masura de protectie se acopera nasul si gura cu o batista,pielea fiind impermiabila la aceasta. Tratamentul prevede administrarea de antitoxina botulinica,dar numai inainte de aparitia semnelor clinice ale bolii.Vaccinul este in curs de experimentare.

CIUMA(Yersinia Pestis). Yersinia Pestis, bacteria care provoaca ciuma(pesta), este disponibila in bancile de germeni din diferite tari si ar putea fi produsa in cantitati mari si diseminata sub forma de aerosoli.

Formele clinice de ciuma sunt: pulmonara;bubonic;septicemica.Spre deosebire de cea bubonic si cea septicemica,ciuma pulmonara este contagioasa.

In anul 1970,Organizatia Mondiala a Sanatatii a raportat urmatorul scenariu: daca 50 kg. de cultura de Yersinia Pestis ar fi raspandite sub forma de aerosoli asupra unui oras de 5 milioane de locuitori, circa 150.000 dintre acestia s-ar infecta si ar dezvolta simptomalogia ciumei pulmonare care ar produce 36.000 de decese.

Un numar mare de locuitori ar incerca sa fuga de teama indusa de raspandirea bolii si ar contribui la extinderea epidemiei. Efectul letal este foarte accentuat in cazul in care nu se aplica imediat dupa infectare o terapie intensiva bazata pe antibiotic (tetraciclina, streptomicina sau gentamicina).

Fara acest tratament,evolutia intre expunere si deces este de 2-4 zile. Deocamdata nu exista vaccine pentru prevenirea ciumei.

Totusi Yersinia Pestis nu formeaza spori, este sensibila la lumina solara si caldura, astfel incat nu supravietuieste indelungat in mediul inconjurator. In cazul unui atac terrorist,cadavrele trebuie manipulate cu atentie de catre personal bine instruit si protejat,impunandu-se incinerarea acestora.

COMANDOR (R) dr.Vasile FLOREA

Adauga un comentariu

*