Exercitiu de interventie in caz de cutremur

Miercuri, în municipiul Bacău a avut loc un exerciţiu de protecţie civilă în caz de cutremur, organizat de Compartimentul de Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Municipiului Bacău şi coordonat de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, fiind cel mai amplu exerciţiu organizat şi desfăşurat în ultimii 17 ani.

Zona de desfăşurare a fost cuprinsă între străzile 9 Mai, B-dul Unirii, G.Bacovia, L.Pătrăşcanu.

Exerciţiul propriu-zis a început la ora 11.15, o dată cu primul semnal de alarmă ce a anunţat producerea unui cutremur resimţit şi în zona municipiului Bacău, producând mai multe avarii, pierderi umane şi materiale. Au avut loc multiple simulări de intervenţie a echipelor din cadrul insitituţiilor şi operatorilor economici cu responsabilităţi în domeniul protecţiei civile, cu participarea voluntarilor Crucii Roşii şi ai Centrului Regional de Ecologie.

Au fost simulate intervenţii ale pompierilor pentru stingerea unui incendiu produs în urma avariilor produse la reţeaua de gaze, acţiuni ale echipelor de la E-On Gaz şi RAGC de intervenţii la reţele de apă şi gaz, acţiuni de salvare a victimelor cutremurului prin intervenţii ale Serviciului de Ambulanţă, transportul răniţilor cu elicoptere ale MapN-lui, acţiuni de menţinere a ordinii publice, îndrumarea circulaţiei, asigurarea pazei bunurilor materiale şi a unor obiective importante etc.

Astfel de exerciţii vor fi organizate periodic şi pe alte domenii ale protecţiei civile, obiectivele acestora fiind de verificare a viabilităţii planurilor de apărare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, de perfecţionare a deprinderilor tuturor factorilor implicaţi în activităţi de protecţie civilă, dar şi pregătirea populaţiei cu privire la modul de acţiune în diferite situaţii de urgenţă.

„Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea şi desfăşurarea acestui exerciţiu pentru efortul depus, dar şi cetăţenilor municipiului Bacău care au înţeles necesitatea acestuia. Protecţia cetăţenilor reprezintă o prioritate pentru mine şi sunt sigur că acţiunea de azi a sporit capacitatea factorilor reponsabili de a interveni în situaţii de urgenţă” a declarat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău, Şef al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă.

Adauga un comentariu

*