Guvernul suplimentează poliţiştii din Italia şi încurajează repatrierea voluntară

Executivul va mări numărul poliţiştilor trimişi în Italia cu până la 30 de ofiţeri şi va încuraja totodată repatrierea voluntară a românilor din această ţară.

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a dezbătut aceste măsuri luni, la reuniunea de lucru de la Palatul Victoria, cu ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, şi ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, precum şi cu reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse. Fiecare minister a prezentat propunerile proprii, care au fost integrate în Planul de măsuri privind gestionarea situaţiei create în urma aplicării de către Italia a decretelor de îndepărtare a cetăţenilor străini. Obiectivele propuse vizează intensificarea cooperării poliţieneşti, judiciare, a asistenţei consulare şi stabilesc o serie de măsuri de integrare socială, precum şi de comunicare publică.

În domeniul cooperării poliţieneşti, MIRA urmăreşte extinderea reţelei de ofiţeri români în misiuni operative în Italia. În acest sens, va suplimenta cu până la 30 de persoane numărul ofiţerilor de poliţie detaşaţi în Italia pentru a lucra cu partenerii italieni. În prezent, în Italia sunt detaşaţi în jur de 15 ofiţeri de poliţie. Ofiţerii vor acţiona sub comanda unui specialist român în crima organizată, adjunctul acestuia fiind specializat în combaterea migraţiei ilegale. Unii dintre aceşti ofiţeri vor pleca în Italia chiar în după-amiaza zilei de luni.

Reprezentanţii MIRA vor discuta cu omologii lor italieni măsuri referitoare la modalităţile de aplicare a mecanismului de expulzare. Astfel, Guvernul va solicita autorităţilor italiene ca ataşaţii de afaceri interne români să fie anunţaţi, cu cel puţin 24 de ore înainte, de aplicarea deciziei de îndepărtare a unor cetăţeni români.

Printre măsurile sociale propuse se numără îmbunătăţirea colaborării cu autorităţile italiene în domeniul incluziunii sociale a românilor aflaţi în Italia. Ca măsură concretă, va fi elaborat un program pe termen scurt de colaborare şi se va constitui un grup de lucru coordonat la nivel de secretar de stat în Ministerul Muncii.

O altă măsură vizează protejarea drepturilor cetăţenilor români angajaţi legal în Italia. În ceea ce priveşte persoanele cu probleme de integrare, se va încuraja un mecanism de repatriere voluntară. Acesta constă în realizarea de parteneriate la nivelul autorităţilor locale, astfel încât să se asigure persoanelor care se repatriază voluntar condiţii echivalente de muncă şi trai în România.

Alte măsuri vizează adoptarea cadrului normativ necesar pentru detaşarea, de urgenţă, a unor magistraţi de legătură în statele membre.

Pentru acordarea de asistenţă judiciară pentru cetăţenii români, a fost discutată posibilitatea contractării unor firme de avocatură, cu specialişti în materia liberei circulaţii. Aceştia vor asigura asistenţa juridică necesară cetăţenilor români aflaţi în Italia. Contractele urmează a fi încheiate în perioada următoare.

Cu privire la cooperarea judiciară se are în vedere definitivarea detaliilor tehnice pentru transferul numărului de persoane convenit cu partea italiană.

În domeniul asistenţei consulare, au fost discutate măsuri concrete, care vizează, în principal, implicarea consulilor onorifici în acţiunile de informare şi asistare a cetăţenilor români aflaţi în situaţii de acest gen.

Planul de acţiuni conţine şi o componentă de diplomaţie publică, care vizează în primul rând integrarea cetăţenilor români în societatea italiană. Vor fi realizate, în acest sens, parteneriate cu ONG-uri italiene cu experienţă în domeniul integrării imigranţilor şi cu asociaţii româneşti pentru apărarea drepturilor minorităţilor.

O altă propunere vizează realizarea unei campanii de imagine publică a comunităţii româneşti din Italia, care va consta în valorizarea mediului de afaceri românesc din Italia şi a celui italian din România, precum şi a personalităţilor româneşti din Italia şi aportul acestora la dezvoltarea societăţii italiene.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu i-a cerut luni ministrului Internelor, Cristian David, ca poliÅ£iÅŸtii trimiÅŸi să colaboreze cu autorităţile italiene să lucreze efectiv, pe teren, ÅŸi nu să funcÅ£ioneze ‘ca un fel de ataÅŸaÅ£i pentru afaceri interne’.

Primul-ministru a arătat, la reuniunea de lucru privind situaţia românilor din Italia, că vor fi discutate măsurile care trebuie luate în cinci domenii: poliţienesc, judiciar, de asistenţă consulară, social şi de comunicare publică.

Ministrul Internelor, Cristian David, a subliniat, la rândul său, că nu este nevoie de specialişti în materie judiciară, ci de oameni care să poată combate efectiv infracţionalitatea, iar în acest sens va trebui mărit numărul poliţiştilor care sunt trimişi în Italia. ROMPRES

Adauga un comentariu

*