Guvernul a decis că instanţa poate limita dreptul expulzaţilor la liberă circulaţie

Judecătorii Tribunalului Municipiului Bucureşti vor putea da decizii de restricţionare a dreptului la liberă circulaţie în UE a cetăţenilor români, pentru cel mult trei ani, în baza documentelor remise de autorităţile din Italia referitoare la motivele de expulzare a acestora, a decis luni Guvernul.

Guvernul a modificat în şedinţa de luni, prin ordonanţă de urgenţă, legea 248/2005, privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.

Potrivit modificărilor, un cetăţean român ar putea primi restricţii de liberă circulaţie în statele UE în baza unei decizii a instanţei, pe o durată care va fi stabilită în funcţie de datele din dosarul de extrădare, însă nu mai mare de trei ani.

Ministrul de interne, Cristian David, a anunţat că măsura va fi aplicată numai pentru cetăţenii pe numele cărora a fost emisă o decizie de expulzare, nu şi pentru cei care sunt repatriaţi voluntar. Acesta a spus că le-a cerut autorităţilor italiene să informeze autorităţile române care sunt acele infracţiuni pentru care ar putea fi emise ordine de expulzare, astfel încât cetăţenii români din Italia să fie protejaţi de eventualele abuzuri.

Decizia de limitare a dreptului de circulaţie în statele UE va putea fi luată doar de judecătorii Tribunalului Municipiului Bucureşti, întrucât majoritatea celor expulzaţi urmează să sosească pe aeroportul internaţional Henri Coandă.

Ministrul de interne a mai declarat că, în şedinţa de guvern de luni, a fost luată decizia suplimentării numărului de ataşaţi de afaceri interne la consulatele din Torino şi Milano. Aceştia urmează să fie informaţi de autorităţile italiene, cu 24 de ore înainte, cu privire la decizia de expulzare a oricărui cetăţean român de pe teritoriul Italiei. Mai mult, David a precizat că autorităţile române au solicitat celor italiene să li se pună la dispoziţie identitatea celor pe numele cărora a fost emisă decizia de expulzare, copii ale documentelor din dosarul de expulzare, decretul de validare de către judecătorul de pace a expulzării, procesul verbal de luare la cunoştinţă şi motivele care au stat la baza emiterii ordinului de expulzare.

La sosire, cetăţenii expulzaţi vor fi amprentaţi şi vor da declaraţii cu privire la motivele pe care le-au avut pentru şederea peste termenul limită.

David a mai anunţat că între cei 30 de ofiţeri de poliţie români care se vor afla în Italia, în vederea cooperării cu autorităţile italiene, se vor afla şi cinci ofiţeri de etnie romă.

NewsIn

Adauga un comentariu

*