Primarul Romei face apel la ”înÅ£elegere” din partea BucureÅŸtiului în problema imigraÅ£iei

Primarul Romei, Walter Veltroni, a făcut apel la ”înÅ£elegere” din partea BucureÅŸtiului în chestiunile referitoare la securitate ÅŸi imigraÅ£ie, dând asigurări în acelaÅŸi timp că Italia va face tot ce se poate pentru a împiedica xenofobia, apel publicat în ediÅ£ia sa de duminică de cotidianul La Repubblica, informează AFP.

”ÃŽnÅ£eleg preocuparea guvernului român. Trebuie să facem tot ce se poate pentru a nu fi cuprinÅŸi de xenofobie ÅŸi intoleranţă. Dar, trebuie ca el /BucureÅŸtiul/ să înÅ£eleagă ÅŸi preocuparea noastră”, a declarat Veltroni, noul lider al taberei de centru-stânga italiene.

AFP aminteÅŸte că Ministerul român al Afacerilor Externe a condamnat ”ferm” sâmbătă agresarea, vineri seara la Roma, a trei cetăţeni români de un grup de italieni, făcând apel la autorităţile Italiei să vegheze ca asemenea ”acte xenofobe” să nu se repete. Acest atac a survenit după agresiunea, soldată cu deces, a italiencei Giovanna Reggiani /47 de ani/ de către un Å£igan din România, dramă ce a provocat o mare emoÅ£ie în toată Italia.

”Fluxul migrator, în capitală, nu mai este suportabil”, a subliniat Veltroni, reamintind că numărul imigranÅ£ilor a crescut în total cu 21 % în 2006 în Italia.

”Avem datoria morală ÅŸi politică de a garanta securitatea locuitorilor. Trebuie să reglementăm fluxurile migratorii, să-i integrăm pe cei care ne respectă legile, dar ÅŸi să-i pedepsim ÅŸi să-i expulzăm pe cei care comit delicte sau încalcă regulile de viaţă în societate”, a explicat primarul Romei.

Decretul care facilitează expulzările de către prefecÅ£i din raÅ£iuni de ”siguranţă publică” , adoptat de urgenţă de către guvernul italian ÅŸi intrat în vigoare vineri, ”este pozitiv, deoarece merge în acest sens”, a conchis Veltroni.

AFP precizează că peste 30 de proceduri de expulzare, care vizează în principal cetăţeni români, au fost demarate îndeosebi sâmbătă de către prefecţii din Roma, Milano, Torino şi Genova, în baza decretului respectiv. ROMPRES

Adauga un comentariu

*