România ar putea consemna o scădere a ratingului de ţară în următoarele luni

Ratingul de ţară al Românei ar putea scădea în următoarele luni, din cauza influenţelor politice, a arătat miercuri, reprezentantul Coface Germania, Joel Paillot, într-un seminar organizat de Coface România.

‘ÃŽn perioada 2005-2007 ratingul României a crescut de la B la A4, lucru extrem de bun, care a demonstrat că impactul politic a fost foarte scăzut. Probabil că în următoarele luni va avea însă loc o scădere a ratingului’, a explicat Paillot.

Potrivit Coface, dintre ţările Uniunii Europene, România, alături de Letonia, Lituania, Estonia şi Ungaria au o probabilitate de circa 60 la sută (foarte mare) de a înregistra o scădere a ratingului, în timp ce în cazul Bulgariei probabilitatea este de 50 la sută, iar în cel al Poloniei de 35 la sută.

Paillot a mai spus că multe dintre ţările UE printre care şi România se confruntă cu probleme legate de situaţia valutară dar şi cu cele legate de deficitul de cont curent, în România acesta fiind foarte ridicat.

Cele mai vulnerabile industrii sunt cele de automobile, industria textilă şi tehnologia informaţiei, în timp ce cele mai puţin vulnerabile sunt cele ale componentelor electronice şi ingineria mecanică.

Dacă în ianuarie 2003 României i se atribuia un risc de ţară B, acesta s-a menţinut în următorii doi ani urmând ca în ianuarie 2006 acesta să ajungă la A4.

La rândul său, reprezentantul Coface Austria şi Europa Centrală, Martina Dobringer, a precizat că evoluţiile politice din România s-ar putea răsfrânge asupra mediului economic.

‘Problemele politice pot avea o influenţă asupra mediului economic. Sperăm însă că această ameninÅ£are nu va deveni foarte mare’, a explicat Dobringer.

Potrivit acesteia, o altă vulnerabilitate a economiei româneşti este evoluţia cursului valutar dar şi creşterea deficitului comercial.

‘România se poate confrunta cu un risc valutar accentuat. ÃŽn cazul unor fluctuaÅ£ii mari ale cursului de schimb, pot fi afectate economiile populaÅ£iei’, a mai spus reprezentantul Coface.

Cât priveşte deficitul comercial aceasta a precizat că nivelul său reprezintă o problemă majoră, ritmul acesteia de creştere fiind aproape de două ori mai mare decât cel al Turciei. ROMPRES

Adauga un comentariu

*