Europarc la Moinesti

Moinestenii se vor putea bucura de un parc central unic in tarã. Miercuri dupã-amiazã, pe 26 septembrie, a fost inaugurat debutul constructiilor Parcului Central, care a fost deja demolat pentru a fi complet reabilitat.

Noul parc va fi unul “al viitorului”, la standarde europene, cu prioritãti de actualitate precum protectia mediului si utilizarea energiilor alternative. Estetica va fi originalã, “updatatã” la contemporan, si se va renunta la stilul binecunoscut al parcurilor vechi. Spre exemplu, viitorul parc nu va mai avea plãcutele clasice de genul “Nu cãlcati iarba”. Dimpotrivã, oamenii vor fi invitati sã calce iarba, dar sã aibã grijã de ea. Oamenii vor putea citi o carte stand pe iarbã si bucurandu-se de orice inseamnã naturã.

Doi tineri arhitecti

Proiectul reprezintã o investitie de 400 mii de euro, bani alocati de compania Petrom in cadrul proiectului intitulat “Parcurile viitorului”. Proiectul a fost lansat printr-un concurs de idei adresat tinerilor arhitecti si peisagisti, urmãrindu-se reabilitarea unor parcuri din cinci orase ale tãrii la standarde europene de arhitecturã, urbanism si protectia mediului. La Moinesti, proiectul castigãtor pentru noul parc apartine unor studenti de la Universitatea de Arhitecturã si Urbanism “Ion Mincu” Bucuresti, Ecaterina Dobrescu si Alexandru Matei. “Parcurile viitorului” este un proiect care face parte din programul e responsabilitate socialã “Respect pentru viitor”. Programul a fost initiat de Petrom la inceputul lui 2007.

Parcuri integrate in UE

Conform proiectului, noul parc din Moinesti va fi gata la jumãtatea lunii noiembrie. Primarul orasului, Vasile Ailincãi, admite cã a fost sceptic intr-o primã fazã, dar a ajuns sã aprecieze in initiativa si promptitudinea Petrom:”Dacã tot mai multi agenti, firme etc. ar folosi acest exemplu, ar fi benefic atat pentru ei cat si pentru comunitãti pentru cã nu putem trãi unii fãrã altii. Am insistat foarte mult sã facem o legãturã in acest parc cu viitoarea Casã a Cãsãtoriilor si Biblioteca. Dorim si noi, ca si initiatorii, ca acest parc sã ofere altceva”. Directorul Petrom, Mariana Gheorghe, prezentã la inaugurare, a insistat pe ideea nevoii de parcuri moderne, care sã se alinieze Europei din care facem parte. “Ceea ce definesc aceste proiecte sunt douã componente noi: grija fatã de mediu si prezenta elementelor inovatoare, energiile alternative; totodatã, toti trebuie sã avem rãspunderea de a ne implica si a ne respecta unii pe altii, principii pe care le promovãm si le aplicãm in aceste programe. ”.

„Eu am inteles ca trebuie sa contruim pentru viitorul Moinestiului”

Acest parc unicat in tara este mai ales rodul incapatanarii productive a primarului Ailincai, cel care, odata convins, a luptat cu toate puterile pentru materializarea lui. „Am reusit, in ciuda opozitiei unui grup de consilieri, permanent nemultumiti, pentru care demnitatea publica pe care o ocupa prin bunavointa moinestenilor este doar mijloc de rafuiala politica si nu de efort pentru comunitate. Eu am inteles, si ma rog sa inteleaga si ei, ca trebuie sa contruim pentru viitorul Moinestiului, nu conteaza cine este primar, conteaza ca dupa noi sa ramana ceva trainic si frumos. Doar cei ce cladesc raman in Istorie ca oameni adevarati.”

Parcul lui Tristan Tzara

Originalitatea parcului va consta in conceptul proiectului, care porneste de la manifestul Dada-ist, ca omagiu adus initiatorului acestei miscãri culturale, Tristan Tzara, care s-a nãscut in orasul Moinesti. Elementul specific in acest sens va fi o foarfecã supradimensionatã care taie simbolic pãmantul, la fel cum Tzara isi decupa cuvintele din versuri: “Vor fi construite douã bazine, printre care va trece un podet de lemn. Pe deasupra va trece o panglicã de metal uriasã, tãiatã de o foarfecã, simbol dadaist. Proiectul este foarte interesant si a fost o provocare pentru noi pentru cã este de esteticã urbanã. Nu este nici de peisagisticã, nici de urbanism, ci undeva la mijloc, ceea ce provoacã la gandire esteticã plecand de la curente culturale care dau baza conceptului acestui proiect”, a declarat constructorul noului parc. Potrivit proiectului de amenajare, materialele folosite vor fi intr-o notã naturalã, fãrã exces de beton. Parcul va fi dotat cu sculpturi citadine (cu elemente care sã educe oamenii inspre energiile alternative) si tablã de sah de dimensiuni mari, din metal si lemn, cu piese rosii si verzi, nu clasicul alb-negru, pentru a sugera culorile naturii. Din parc nu vor lipsi fantanile arteziene, care, spre incantarea celor mici, vor elibera si…baloane de sãpun!

Aida PULPAN

Comentarii

  1. Antoche Costica a zis:

    Va fi un loc cu care va trebui sa ne mandrim!Nu?

Adauga un comentariu

*