Ziua motiunii

Moţiunea de cenzură iniţiată de Partidul Social Democrat va fi dezbătută, miercuri, începând cu ora 12,00, au decis Birourile Permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului.

După ce a fost depusă în Parlament la 24 septembrie, mediatizata moţiune de cenzură a PSD a fost citită joi, 27 septembrie, în plen de purtătorul de cuvânt al social-democraţilor, Cristian Diaconescu.

Semnată de 139 de parlamentari, lectura moÅ£iunii „1.000 de zile de haos – sfârÅŸitul guvernării de dreapta”, s-a făcut în prezenÅ£a premierului Călin Popescu-Tăriceanu însoÅ£it de câţiva dintre membrii cabinetului.

PreÅŸedintele PSD, Mircea Geoană a anunÅ£at marÅ£i că, la dezbaterile din plenul Parlamentului, vor fi prezenÅ£i toÅ£i parlamentarii PSD. “ToÅ£i parlamentarii Partidului Social Democrat vor vota disciplinat moÅ£iunea de cenzură, care se va dezbate miercuri în Parlament”, a spus Geoană.MoÅ£iunea pune parlamentarii în faÅ£a unei alegeri ‘demitem, prin vot, acest guvern incompetent, lipsit de sprijin politic în Parlament ÅŸi deschidem calea spre o nouă formulă de guvernare, cu un nou program care să răspundă nevoilor României, susÅ£inut de o majoritate parlamentară transparentă, sau încurajăm, iresponsabil ÅŸi cu grave consecinÅ£e asupra dezvoltării României, mersul către un model de societate neeuropean, către o societate profund divizată ÅŸi polarizată’. Semnatarii atrag atenÅ£ia asupra situaÅ£iei mai multor categorii sociale ÅŸi profesionale, care se confruntă cu probleme grave: pensionarii, agricultorii, profesorii ÅŸi cadrele medicale. Social-democraÅ£iii critică de asemenea nerealizările din domeniul justiÅ£iei ÅŸi politicii externe.

PreÅŸedintele PSD, Mircea Geoană a anunÅ£at marÅ£i că, la dezbaterile din plenul Parlamentului, vor fi prezenÅ£i toÅ£i parlamentarii PSD. „ToÅ£i parlamentarii Partidului Social Democrat vor vota disciplinat moÅ£iunea de cenzură, care se va dezbate miercuri în Parlament”, a spus Geoană.

PreÅŸedintele PSD a afirmat că în ÅŸedinÅ£a BPN de marÅ£i au fost convenite „toate măsurile necesare pentru asigurarea unui vot disciplinat, în favoarea moÅ£iunii de cenzură”, susÅ£inând însă că nu este nevoie de aplicarea unor sancÅ£iuni pentru că „parlamentarii PSD sunt ostaÅŸi loiali conducerii partidului ÅŸi vor vota disciplinat ÅŸi responsabil în favoarea moÅ£iunii”, excepÅ£ie fiind cei care sunt grav bolnavi, cum este cazul senatorului Antonie Iorgovan.

La rândul său, preşedintele Partidului Democrat, Emil Boc, consideră că singura soluţie, în cazul în care moţiunea de cenzură iniţiată de social-democraţi va trece de Parlament, este un guvern de uniune naţională.

„Din datele pe care le avem, ne vom îndrepta spre un guvern de uniune naÅ£ională în condiÅ£iile în care partenerii noÅŸtri au respins ideea refacerii AlianÅ£ei D.A. ÅŸi a unui guvern PD-PNL-PLD”, a declarat, marÅ£i, liderul democrat, la finalul ÅŸedinÅ£ei Biroului Permanent NaÅ£ional al PD.

Vicepreşedintele executiv al Partidului România Mare, Lucian Bolcaş, a declarat, marţi, pentru ROMPRES, că parlamentarii PRM se vor abţine de la votul asupra moţiunii de cenzură iniţiate de PSD. Potrivit lui Bolcaş, în cazul în care moţiunea de cenzură va fi adoptată de legislativ, PRM este dispus să participe la formarea unui guvern de uniune naţională.

Ministrul mediului, Attila Korodi (UDMR), este convins că eşecul moţiunii de cenzură se va datora deopotrivă parlamentarilor PSD şi PD care fie vor absenta, fie vor vota împotrivă.

ÃŽn privinÅ£a moÅ£iuni de cenzură, preÅŸedintele Consiliului Executiv al PC, CodruÅ£ ÅžereÅŸ a afirmat că Partidul Conservator rămâne consecvent principiilor sale ÅŸi nu va vota documentul ÅŸi a motivat că în acest moment „nu există un proiect politic clar” care să lămurească ce se va întâmpla în eventualitatea adoptării moÅ£iunii. Decizia politică a PC este că nu va face parte dintr-un guvern de uniune naÅ£ională în cazul în care moÅ£iunea de cenzură va fi adoptată, a mai afirmat ÅžereÅŸ.

Preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Naţionali (CRM) ai Partidului Liberal Democrat (PLD), Valeriu Stoica, susţine că are informaţii potrivit cărora moţiunea de cenzură va fi votată, pe lângă reprezentanţii PSD, PD şi PLD, şi de către unii parlamentari ai PNL, PRM, PC, ai minorităţilor şi independenţi.

„Am un presentiment că această moÅ£iune de cenzură va trece”, a afirmat Valeriu Stoica, adăugând că, dincolo de aceste informaÅ£ii, se bazează ÅŸi pe atitudinea social-democraÅ£ilor.

Deputatul PSD Ioan Munteanu, secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, anunţa, luni, că va solicita amânarea cu o zi a dezbaterii moţiunii de cenzură iniţiate de PSD, întrucât deputaţii nu au lucrat în prima zi a acestei săptămâni pentru că au participat la deschiderea anului universitar.

Adauga un comentariu

*