Fosta URSS a avut nevoie de timp pentru a înţelege importanţa satelitului Sputnik

Fosta URSS nu a înÅ£eles imediat importanÅ£a trimiterii pe orbită a primului satelit artificial Sputnik, în urmă cu 50 de ani, care a provocat în schimb ‘o paranoia pozitivă’ în SUA, a explicat luni fiul fostului număr unu sovietic Nikita HruÅŸciov, Serghei, relatează AFP.

‘ÃŽn acel moment, noi nu am înÅ£eles importanÅ£a a ceea ce făcusem. ConsecinÅ£ele acestui eveniment nu au devenit clare decât mult mai târziu’, a declarat Serghei HruÅŸciov, profesor la universitatea americană Brown (Rhode Island, nord-est), în cadrul unei dezbateri cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la eveniment.

La 4 octombrie 1957, URSS a trimit pe orbită satelitul Sputnik, înainte ca acesta din urmă să înceapă să emită celebrul său ‘beep, beep’, deschizând era cuceririi spaÅ£iale.

A doua zi, cotidianul oficial Pravda nu i-a consacrat decât câteva rânduri.

Această lansare pe orbită a fost percepută iniţial ca o reuşită tehnologică sovietică suplimentară, potrivit fiului secretarului general al Partidului Comunist din URSS între 1953 şi 1964.

‘Era ca ÅŸi cum am fi aruncat o minge foarte departe, ceea ce ne dovedea că suntem pe drumul cel bun’, a afirmat el.

SUA au profitat însă de episodul Sputnik, văzut ca un afront în plin război rece, a estimat HruÅŸciov. ‘I-a scos pe americani din amorÅ£eala lor. Orice ameninÅ£are creează o paranoia care poate fi utilizată în mod negativ sau pozitiv. Teama declanÅŸată de Sputnik a fost utilizată în mod pozitiv, ea a avut consecinÅ£e asupra sistemului educativ’, provocând în special investiÅ£ii în cercetarea ÅŸtiinÅ£ifică, a comentat el.

‘Nu era o cursă spaÅ£ială cu URSS, era o cursă a americanilor cu ei înÅŸiÅŸi’, a subliniat el, estimând că ‘adevărata cursă a început cu sosirea la putere a lui Leonid Brejnev’, în 1964.

La fel, ‘americanii vor merge pe Marte pentru că vor să dovedească faptul că pot să o facă înaintea chinezilor’, a concluzionat el.ROMPRES

Adauga un comentariu

*