Europarlamentarele – pe 25 noiembrie

Guvernul a decis în şedinţa de miercuri ca alegerile pentru Parlamentul European să fie organizate la 25 noiembrie. Premierul Tăriceanu a consultat luni reprezentanţii partidelor parlamentare asupra datei de organizare a euroalegerilor, propunerile prezentate fiind ca acest scrutin să aibă loc la finele lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie.De la întâlnire au lipsit reprezentanţii PD. Iniţial, alegerile pentru Parlamentul European au fost stabilite pentru 13 mai, însă scrutinul a fost amânat.

Vicepreşedintele PD Radu Berceanu a acuzat Guvernul că nu a făcut nimic pentru a informa cetăţenii despre rostul euroalegerilor, cu toate că acesta a fost motivul invocat de premierul Tăriceanu pentru amânarea alegerilor pentru PE. Democraţii consideră că 25 noiembrie este o dată târzie pentru acest scrutin.

Lucian Bolcaş a declarat că data pentru alegerile europarlamentare este conformă cu aşteptările PRM, pentru că îndeplineşte condiţiile impuse de Bruxelles. PRM îşi doreşte în special ca acest scrutin să fie corect, deoarece toate alegerile de până acum au fost viciate de turismul electoral.

În viziunea PC 25 noiembrie este cea mai optimă dată pentru organizarea euroalegerilor. Şi conservatorii au acuzat Guvernul pentru că nu a organizat o campanie de informare a românilor cu privire la PE. Aceştia se aşteaptă ca întreaga campanie pentru euroalegeri să fie una murdară.

UDMR agreează data stabilită de Guvern deşi conform lui Marko Bela 9 decembrie ar fi fost o alegere mai bună. Nici UDMR nu e mulţumit de gradul de informare al populaţiei cu privire la miza acestui scrutin. Guvernul are obligaţia să organizeze alegerile într-o manieră impecabilă, a precizat preşedintele UDMR.

Social democraţii spun că această dată nu este o problemă, deşi ar fi preferat 9 decembrie. Divergenţele politice şi atacurile nu vor lipsi în campania care va urma, iar acest lucru nu ar trebui să ne reprezinte în Parlamentul European, a spus Cristian Diaconescu.

Anca Bundaru, Antena3.ro

Adauga un comentariu

*