Un milion de turişti în capitala culturală europeană

Primul oraş din România devenit capitală culturală europeană se apropie, în acest an, de cifra de un milion de turişti, majoritatea străini, atraşi de spectacole, expoziţii, dar şi de frumuseţea Sibiului, declară primarul Klaus Johannis.

Edilul şef crede că este puţin probabil ca Sibiul să devină încă o dată capitală culturală europeană, însă alte oraşe româneşti ar putea candida pentru acest statut, începând din 2019. Forurile europene au decis, deja, viitoarele capitale culturale ale continentului, până în anul 2020.

În zilele de sâmbătă şi duminică, Sibiul devine neîncăpător, fiind asaltat de un număr mare de turişti. Primarul Johannis recunoaşte că majoritatea acestora vin la Sibiu chiar şi pentru o zi, incluzând capitala culturală europeană în circuitele lor prin Ardeal.

Până la sfârşitul acestui an, la Sibiu, vor avea loc peste 500 de manifestări artistice, câteva zeci de festivaluri şi sute de expoziţii şi spectacole. Cel mai important eveniment al acestei toamne este cea de a treia Mare Adunare Ecumenică, de la începutul lunii septembrie, la care vor participa 2.500 de prelaţi.

Principala atracţie turistică a Sibiului este centrul istoric, cu 80 de hectare cu obiective candidate pentru a fi incluse în patrimonial mondial UNESCO.

Cunoscut în limba germană sub numele de Hermannstadt, Sibiul a fost dintotdeauna cel mai important centru al minorităţii germane din Transilvania. Principalul muzeu al oraşului, Brukenthal, aflat în palatul fostului baron transilvănean cu acelaşi nume, este vizitat zilnic de sute de turişti.

Cele trei pieţe istorice din Sibiu, Piaţa Mare, cea Mică şi Piaţa Huet, au fost complet restaurate. În Piaţa Mică, turiştii caută Turnul Sfatului, Podul Minciunilor, Muzeul Franz Binder, Muzeul Emil Sigerus, Muzeul Farmaciei, Casa Luxemburg, dar şi numeroase terase şi cafenele. În Piaţa Huet, principalul monument este Biserica Evanghelică.

Atât primarul sibian, cât ÅŸi reprezentanÅ£i ai guvernului consideră că Sibiul a contribuit, în acest an, la creÅŸterea numărului de turiÅŸti sosiÅ£i în România. Pentru programul ”Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007”, Guvernul a alocat, până în prezent, peste 40 de milioane de euro, potrivit ministrului economiei ÅŸi finanÅ£elor, Varujan Vosganian. ROMPRES

Adauga un comentariu

*