Irak: 200 de morţi într-un atentat cu camioane-capcană

Patru camioane încărcate cu explozibil au fost detonate în noaptea de marţi spre miercuri în două sate din apropierea oraşului Mosul, omorând cel puţin 200 de oameni şi rănind alţi 200, anunţă agenţia France Press.

Locuitorii satelor Al-Khataniyah şi Al-Adnaniyah sunt membri ai sectei Yazdi, cunoscută încă din antichitate. Numărul morţilor şi răniţilor continuă să crească, pe măsură ce salvatorii descoperă noi persoane prinse sub casele dărâmate.

Conform armatei SUA ar fi avut loc o explozie şi în satul al-Jazeera, situat în apropiere de Al-Khataniyah, în care au fi murit 30 de persoane. Atentatorii au vizat o staţie de autobuz şi o zonă rezidenţială, unde 20 de case au fost distruse de explozie.

Secta Yazidi datează dinaintea apariţiei Islamului, dar venerează atât profeţii biblici cât şi pe cei din Coran. Membrii acesteia cred că Dumnezeu l-a creat întâi pe Melek Taus, conducătorul arhanghelilor, reprezentat prin imaginea unui păun. Deoarece Melek Taus este adesea asociat de creştini şi musulmani cu Lucifer (Satan), secta a avut de suferit de-a lungul timpului din cauza prejudecăţilor acestora.

În cel mai recent incident, pe 23 aprilie, insurgenţii suniţi au oprit un autobuz care transporta muncitori în apropiere de Mosul şi i-au împuşcat pe toţi cei 23 de yazidi care se aflau la bord.

Adauga un comentariu

*