Explozia de la Oltchim a ucis o femeie şi a rănit alte patru persoane

Accidentul de la Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea s-a soldat marţi cu moartea unei persoane şi rănirea altor patru.

Două dintre acestea din urmă se află internate în stare gravă la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arşi din Capitală.

Prognosticul medicilor în cazul celor doi răniţi grav, un bărbat şi o femeie, este extrem de rezervat.

Directorul Spitalului de Urgenţă, Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arşi, dr. Sorin Stegărescu, a afirmat că, la o primă evaluare, reiese că una dintre victime, o femeie, în vârstă de 37 de ani, are arsuri pe aproape 95% din suprafaţa corpului. Elena Creangă, operator chimist, a suferit arsuri pe membre, torace, în regiunea cervicală, prezentând arsuri profunde inhalatorii. Femeia este în şoc acut combustial.

Bărbatul – Marian Bănescu, de 37 de ani – prezintă arsuri pe aproape 75% din suprafaÅ£a corpului. Operator chimist ÅŸi el, Marian Bănescu a suferit arsuri în zona cefalică, gât, pe membrele inferioare ÅŸi în zona cervicală. Bărbatul se află în ÅŸoc post-combustie, prezentând arsuri ale căilor respiratorii ÅŸi probleme cardiace.

Colegii răniţilor vor dona sânge şi chiar piele pentru grefe, ţinând cont că este nevoie de o cantitate mare de sânge, a precizat dr. Sorin Stegărescu. Directorul Spitalului de Arşi a menţionat că bolnavii cu arsuri atât de grave comportă costuri foarte mari de îngrijire şi tratament, care ajung la aproximativ un miliard de lei.

La Spitalul de Urgenţă Florească, urma să fie transportată şi o femeie, A.E., de 41 de ani, operator chimist, care suferise de arsuri de gradul III şi IV pe mai mult de 98% din suprafaţa corpului. Femeia a murit însă în elicopterul SMURD care a transportat-o, împreună cu alţi doi răniţi, la Bucureşti.

Cauza accidentului de la Combinatul Oltchim o reprezintă supraîncălzirea unui reactor în secţia propenoxid-polieteri, după blocarea unei pompe din instalaţie.

„InstalaÅ£ia este deservită de obicei de opt lucrători pe tură. Patru dintre aceÅŸtia, precum ÅŸi un altul de la o instalaÅ£ie învecinată au suferit arsuri ÅŸi au fost transportaÅ£i de urgenţă la spital”, a declarat Mihai Diculoiu, liderul sindical din Oltchim.

Potrivit acestuia, „substanÅ£a chimică din instalaÅ£ie a luat foc în momentul exploziei ÅŸi s-a consumat instantaneu, prin ardere în incendiul căruia i-au căzut victime cei cinci angajaÅ£i”.

Atât conducerea combinatului, cât şi autorităţile locale şi de mediu au dat asigurări că nu există niciun pericol de contaminare chimică, nici în zona combinatului şi nici în localităţile învecinate.

Directorul Oltchim, Constantin Roibu, a promis că societatea va sprijini material victimele ÅŸi familiile acestora. „Vom asigura tot ceea ce este necesar – bani, medicamente, tratament medical – pentru a-i ajuta”, a declarat Roibu.

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a dispus ca o echipă guvernamentală să se deplaseze în judeţul Vâlcea pentru a evalua la faţa locului situaţia creată în urma accidentului produs la Societatea Oltchim.

Sosiţi la faţa locului, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi ministrul Muncii, Paul Păcuraru, au afirmat că rămâne în sarcina specialiştilor să stabilească exact ce anume a dus la producerea exploziei.

„Echipamentele erau noi, moderne ÅŸi s-au comportat corespunzător în situaÅ£ia creată. Din păcate, oamenii nu sunt la fel de puternici ca utilajele. Oricum, vom analiza responsabilităţile care revin atât conducerii, cât ÅŸi salariaÅ£ilor de la Oltchim în urma rezultatelor pe care le vom primi de la comisia de anchetă”, a declarat Paul Păcuraru.

Ancheta comisiei guvernamentale va fi dublată de o anchetă a Parchetului care va căuta, la rândul său, să stabilească în ce măsură există vinovăţii pentru accidentul de marţi şi cui îi pot fi atribuite acestea.

Cei doi miniştri au subliniat că nu există niciun pericol de poluare chimică şi, de asemenea, au dat asigurări investitorilor îngrijoraţi de soarta acţiunilor Oltchim, oprite marţi de la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti, după ce cotaţia acestora a scăzut cu peste 6%, că situaţia este sub control.

Directorul general al AdministraÅ£iei NaÅ£ionale „Apele Române”, Marius Postelnicescu, a dispus DirecÅ£iei de Apă Olt întărirea monitorizării calităţii apelor în zona afectată.

În jurul orei 11,55, pompierii aparţinând Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea au fost sesizaţi să se deplaseze la secţia propenoxid, din cadrul Oltchim Vâlcea, întrucât a avut loc o explozie.

Alături de serviciul privat al societăţii Oltchim, au intervenit două autospeciale ale Detaşamentului de pompieri Râmnicu Vâlcea, iar forţe de poliţie şi jandarmerie au asigurat perimetrul, conform procedurilor.ROMPRES

Adauga un comentariu

*