Românii din Italia beneficiază de proiecte speciale de integrare

O abordare specială care să implice aspecte legate de viaţa socială, economică şi culturală a celor care trăiesc în mod stabil în Italia şi mai multe măsuri pentru integrarea lor. Acesta este obiectivul propus de subsecretarul pentru Solidaritate Socială, Cristina de Luca, în cadrul unei audieri în Comisia Parlamentară de control al aplicării acordului Schengen.

De Luca a anunţat iniţiatiiva folosirii unei părţi din fondurile pentru încluziune socială a imigranţilor, pentru proiecte specifice de susţinere. Printre proiectele la care a făcut referire Cristina de Luca se numără sprijinul pentru accesul la o locuinţă, pentru a se combate astfel condiţiile de degradare socială şi locativă cum ar fi ghetourile urbane din marile metropole, favorizarea acceptării elevilor străini în şcoli prin promovarea accesului la instruire, reducerea dispersării şi implicarea familiilor.

Se urmăreşte valorizarea celei de-a doua generaţii de imigranţi tineri născută în Italia prin favorizarea dialogului, garantarea tutelei pentru femeile imigrante care riscă marginalizarea socială, prin intervenţii directe pentru formare şi inserare laborală.

De asemenea, se doreşte favorizarea invăţării limbii şi legilor italiene, instrumente principale în sensul integrării sociale, ca şi cunoaştere a valorilor societăţii italiene, în primul rand Constituţia şi potenţarea mecanismelor de protecţie si tutelă a minorilor străini neînsoţiţi, care riscă să devină victime ale organizaţiilor infracţionale.

Sursa: Romanian Global News

Adauga un comentariu

*