Deficitul bugetar pe 2008 este estimat la aproape 12 miliarde lei

Bugetul de stat pe 2008 prevede venituri de 171,3 miliarde lei şi cheltuieli de 183,2 miliarde lei, deficitul bugetar fiind estimat la 11,9 miliarde lei (2,7 la sută), a anunţat miercuri, după şedinţa de Guvern, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Varujan Vosganian

Varujan Vosganian

Vosganian a precizat, totodată, că Bugetul pe 2008 va creşte cu nouă miliarde euro, faţă de cel pe 2007.

Acesta a dat asigurări că nu vor fi modificate impozitele ÅŸi „cu atât mai puÅ£in vor fi crescute”.

Produsul Intern Brut este estimat la 438,6 miliarde lei.

În 2007, bugetul are prevăzute venituri de 144,6 miliarde lei, cheltuieli de 155,3 miliarde lei şi un PIB de 390 miliarde lei. Pentru anul în curs, deficitul bugetar prognozat este de 2,8 la sută din PIB.

Majorarea pensiilor prevăzută pentru 2008 nu va afecta proiectele de investiţii, a arătat miercuri, într-un briefing de presă, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Acesta a prezentat în şedinţa de Guvern de miercuri proiectul de buget pe 2008, proiect care prevede un nivel al veniturilor la bugetul asigurărilor sociale de 31 miliarde lei, în creştere cu aproape 30 la sută faţă de 2007. Creşterea suplimentară de nouă miliarde lei va fi alocată pentru majorarea pensiilor.

„Nu avem în vedere transferuri de la bugetul de stat la cel al asigurărilor sociale. Majorarea pensiilor nu va genera nici un pericol pentru investiÅ£ii’, a dat asigurări Vosganian.

Reducerea TVA la pâine nu a fost prevăzută în construcţia bugetului pe 2008, a spus ministrul Economiei şi Finanţelor.

„Această măsura este doar o ipoteză pe care o vom discuta, dar deocamdată nu am avut-o în vedere în bugetul pe 2008”, a precizat Vosganian.

Patronatele din industria de morărit şi panificaţie au solicitat sprijinul ministrului Agriculturii reducerea TVA la pâine, până la un nivel de 5 la sută, în vederea menţinerii actualului preţ pe fondul unei recolte scăzute de grâu, de numai ai 2,6 milioane de tone grâu.

Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, a declarat recent că măsurile pe care le va lua pentru stabilizarea preţului pâinii vor fi analizate împreună cu reprezentanţii din industria de profil şi cu cei ai Ministerului Finanţelor.ROMPRES

Adauga un comentariu

*