„Balaiul” s-a dus sa se intalneasca cu Aristica

Ne-a parasit Vasile Panait, unul din marii fotbalisti ai Bacaului din anii ’65 – 70. Apropiatii ii spuneau „Balaiul”, mai mult din cauza faptului ca, in pofida tineretii sale, albise prematur.

Vasile Panait a facut parte din echipa DINAMO Bacau, echipa care a promovat in sezonul 1967 – 1968 in Divizia A, dupa o lupta acerba cu Siderurgistul Galati. Antrenorul Constantin Teasca folosea urmatoarea echipa de baza: Ghita – Kiss, Panait, Vatafu, Zaharia (Naumcef, Bascacov) – Nedelcu, Dutan (Cernat) – Comanescu (Boros), Dembrovski, Rugiubei (Marinescu), Rednic (Baluta). Iata se spunea regretatul antrenor Titi Teasca despre Vasile Panait: „Cu calitatile lui ar fi putut fi un mare fotbalist, incat iti venea spui uneori, iata, „branza buna in burduf de caine”. Era un baiat frumos, poate prea frumos pentru fotbal. Pozele sale erau in toate vitrinele si prietenii il asaltau. Trebuie sa recunosc ca era si greu sa reziste, mai ales cand la calitatile sale de fundas bine cladit, s-au adaugat in sezonul 1966 – 1967 si acelea de golgeter al echipei. Se antrena cu constiinciozitate dar prietenii din afara il obligau sa-si risipeasca acumularile. A avut insa un mare rol in promovarea echipei. Pacat ca mai tarziu va avea si niste ani plini de ghinion. A fost un jucator cinstit care nu si-a trisat nicioodata echipa si publicul care l-a iubit”. Un portret cum nu se poate mai nimerit. „Balaiul” a cochetat cu si cu Nationala de juniori. La o convocare, a fugit din cantonament, fiind atras de mirajul Capitalei. A iubit mult viata, poate mai mult ca oricine. Si viata l-a iubit la fel. Era, intr-adevar, una din atractiile femeilor din Bacau, poate unul dintre cei mai frumosi fotbalisti pe care i-a avut Bacaul. Si cei mai eleganti si pedanti. O boala necrutatoare l-a facut sa se intalneasca prea curand cu „Piticul” Teasca, cu Costica Dutan, Rugiubei sau Aristica Ghita. „Balaiul” n-a fost numai un mare fotbalist, ci si un bun prieten si sot. Din pacate, a plecat prea devreme dintre noi, la fel cum au facut-o si fostii sai colegi. Ramas bun, Balaiule!
Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. Lupul singuratic a zis:

    A plecat prea devreme de linga noi. A lasat in urma regrete si amintiri frumoase. Nu ar fi rau sa faccem mai mult pentru gloriile fotbalului bacauan, de la a scrie o carte si pina a organiza o competitie ce sa ne aduca aminte de ei; ce frumoase erau acele meciuri disputate intre acestia si actori, arbitri, ziaristi.

Adauga un comentariu

*