Iliescu, atac dur la Băsescu

Fostul preÅŸedinte Ion Iliescu a lansat azi, printr-o scrisoare deschisă, un atac dur la adresa actualului ÅŸef al statului, Traian Băsescu, susÅ£inând că imaginea despre România, pe care acesta o proiectează, prin unele apariÅ£ii în presa internaÅ£ională, „este grav deformată de obsesiile ÅŸi de interesele sale politice, care au o miză derizorie în raport cu interesul naÅ£ional”.

Ion Iliescu a precizat că a decis să-i transmită lui Traian Băsescu o scrisoare ca urmare a interviului pe care preÅŸedintele l-a acordat revistei „Politique Internationale”.

„Interviul acordat de dumneavoastră revistei «Politique Internationale» mă obligă să iau o poziÅ£ie publică în legătură cu afirmaÅ£iile pe care le faceÅ£i atât în legătură cu evoluÅ£iile de pe scena politică autohtonă, cât ÅŸi cu mine personal. De la început Å£in să precizez că poziÅ£ia dumneavoastră este nedemnă pentru un ÅŸef de stat responsabil”, susÅ£ine fostul preÅŸedinte, care califică drept „ticăloase” afirmaÅ£iile lui Băsescu la adresa lui.

„DovediÅ£i, ÅŸi prin acest interviu, că aveÅ£i o mentalitate fanariotă, de «pretendent la tronul României», care-ÅŸi denigrează adversarii la «Marea Poartă», pentru a primi sau pentru a i se reconfirma «firmanul», afirmă Ion Iliescu.

Senatorul social-democrat mai spune că România nu poate fi considerată un soi de „grajduri ale lui Augias” în materie de corupÅ£ie ÅŸi nici Traian Băsescu „nu este Hercule”, chemat să le cureÅ£e.

„Probabil că vă închipuiÅ£i că acuzele care vi se aduc, ÅŸi care privesc grave acte de corupÅ£ie, vor fi uitate de români dacă asmuÅ£iÅ£i o Procuratură aservită dumneavoastră ÅŸi transformată într-un fel de nouă poliÅ£ie politică, cu un comportament abuziv, în dispreÅ£ul legilor ţării ÅŸi al ConstituÅ£iei, asupra adversarilor politici. Vă înÅŸelaÅ£i: problemele dumneavoastră cu justiÅ£ia, abuzurile dumneavoastră, afacerile dumneavoastră dubioase, care privesc ÅŸi spălarea de bani ÅŸi falsul ÅŸi uzul de fals, încălcările sistematice ale ConstituÅ£iei nu vor fi uitate. Nu puteÅ£i da la infinit lecÅ£ii altora, nu puteÅ£i poza mereu în incoruptibil, în luptătorul cu sistemul ticăloÅŸit, câtă vreme aÅ£i contribuit ÅŸi contribuiÅ£i din plin la ticăloÅŸirea lui”, afirmă Ion Iliescu în scrisoarea deschisă.

PreÅŸedintele de onoare al PSD Å£ine să-i reamintească lui Traian Băsescu că a fost suspendat din funcÅ£ie pentru încălcări reale ale ConstituÅ£iei. „AÅ£i fost suspendat din funcÅ£ia de ÅŸef al statului pentru reale, ÅŸi nu inventate, încălcări ale ConstituÅ£iei, ÅŸi nu, cum fals prezentaÅ£i lucrurile în interviu, pentru că aÅ£i condamnat comunismul, aÅ£i «deschis» dosarele Securităţii ÅŸi aÅ£i început lupta împotriva corupÅ£iei”, adaugă Iliescu.

El este de părere că Traian Băsescu nu se poate ascunde în spatele avizului consultativ al CurÅ£ii ConstituÅ£ionale. „Curtea ConstituÅ£ională nu v-a judecat ÅŸi nici nu v-a achitat, cum le spuneÅ£i dumneavoastră cititorilor francezi, pentru a prezenta într-o lumină falsă acÅ£iunea legitimă a celor 322 de parlamentari, pe care îi prezentaÅ£i ca pe niÅŸte odioÅŸi puciÅŸti”, susÅ£ine fostul preÅŸedinte.

Ion Iliescu califică gestul lui Traian Băsescu de a condamna comunismul drept „ipocrit ÅŸi oportunist”, având ca scop exclusiv atragerea electoratului anticomunist ÅŸi revanÅŸard în tabăra sa, dar provocând o adâncire a conflictelor din societate, legitimarea urii ÅŸi a atitudinilor revanÅŸarde ca instrumente ale luptei politice.

„Lupta împotriva corupÅ£iei nu a început cu dumneavoastră. Dumneavoastră aÅ£i transformat-o în spectacol, în show de televiziune. Mai mult, în numele luptei împotriva corupÅ£iei, aÅ£i acceptat încălcarea de către Procuratură ÅŸi serviciile secrete a unor drepturi ÅŸi libertăţi fundamentate, garantate de ConstituÅ£ie, pe care o încălcaÅ£i, la rândul dumneavoastră, cu o consecvenţă demnă de o cauză mai bună”, mai reclamă senatorul PSD.

Ion Iliescu mai spune că dosarele Securităţi au fost accesibile încă din anul 2000, iar, până acum, în afară de manipularea unor date din acestea, nu s-a întâmplat nimic semnificativ, „în schimb «dosariada» a dus la scăderea încrederii în instituÅ£ii ÅŸi în statul de drept ÅŸi la generalizarea suspiciunii”.

„La 19 mai 2007, românii nu v-au mandatat să vă răzbunaÅ£i pe aceia care au fost împotriva dumneavoastră sau să distrugeÅ£i sistemul politic românesc, sub pretextul reformării lui”, precizează Ion Iliescu, în opinia căruia, Traian Băsescu doreÅŸte doar să obÅ£ină mai multă putere în detrimentul Parlamentului ÅŸi al Guvernului.

Fostul preÅŸedinte spune că afirmaÅ£iile pe care le-a făcut în interviu ÅŸeful statului la adresa lui sunt „nu doar mincinoase, ci de-a dreptul ticăloase” ÅŸi se constituie în îndemnuri directe ÅŸi în presiuni asupra organelor de cercetare penală’.

„AfirmaÅ£ia dumneavoastră că aÅŸ fi anchetat pentru «crimele comise în cadrul revoluÅ£iei din 1989 ÅŸi al mineriadei din 1990» nu mă vizează doar pe mine, ci pe toÅ£i aceia care în zilele ÅŸi nopÅ£ile fierbinÅ£i din decembrie 1989 ÅŸi-au asumat riscuri ÅŸi răspunderi pentru răsturnarea unui regim odios, antipopular ÅŸi instaurarea democraÅ£iei în România. Ea reflectă dorinÅ£a unora dintre susÅ£inătorii dumneavoastră de a rescrie istoria cu mâna justiÅ£iei. AÅ£i nesocotit prin aceste afirmaÅ£ii realitatea, aÅ£i murdărit sacrificiul celor care ne-au redat libertatea ÅŸi demnitatea. Åži vreÅ£i să fiÅ£i «preÅŸedintele tuturor românilor»”, afirmă senatorul PSD.

Ion Iliescu îl mai acuză pe preşedintele Traian Băsescu că a distrus minimul consens naţional şi pacea socială, construite cu greu, şi a semănat ura şi discordia.

„De când sunteÅ£i ÅŸeful statului aÅ£i oprit cursul procesului de reconciliere naÅ£ională, înlocuindu-l cu ranchiuna ÅŸi revanÅŸa, cu răzbunarea. AÅ£i făcut din toÅ£i cei care nu sunt de acord cu dumneavoastră duÅŸmani personali, care trebuie distruÅŸi cu orice preÅ£. FolosiÅ£i pentru asta instituÅ£ii ale statului, lucru profund imoral”, mai spune senatorul PSD.

Traian Băsescu afirma într-un interviu acordat „Politique Internationale” că s-a dorit destituirea sa din funcÅ£ie deoarece de la începutul mandatului său zeci de miniÅŸtri ÅŸi parlamentari au fost examinaÅ£i de justiÅ£ie, amintindu-i printre aceÅŸtia pe fostul premier PSD Adrian Năstase ÅŸi fostul preÅŸedinte Ion Iliescu, despre care a spus că „este anchetat pentru crimele comise în cadrul revoluÅ£iei din 1989 ÅŸi al mineriadei din 1990”.

Adauga un comentariu

*