Situaţie fără precedent în sistemul energetic românesc

Sistemul energetic românesc nu s-a mai confruntat cu o asemenea situaţie până în prezent, din cauza secetei, dar nu se pune problema opririi reactorului de la Cernavodă şi nici a producţiei Hidroelectrica, a anunţat, marţi, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian.

„ÃŽn acest moment nu se pune problema opririi reactorului de la Cernavodă ÅŸi nici a opririi producÅ£iei de energie pe bază hidro”, a spus Vosganian, după reuniunea Dispeceratului Energetic NaÅ£ional.

Potrivit acestuia, autorităţile au decis să reducă cu 20 la sută livrările de energie pe bază de contracte pentru a acoperi integral piaţa reglementată.

Vosganian a arătat că Hidroelectrica are o rezervă în lacuri de 1,8 terawati oră, dublă faţă de 2003, cantitate care poate asigura producţia de energie hidro pentru două luni.

Capitala a înregistrat luni un consum record de energie electrică, iar marţi consumul ar putea depăşi 1.000 de magawati oră, a declarat ministrul Economiei şi Comerţului, Varujan Vosganian, după şedinţa Dispeceratului Energetic Naţional.

‘Ieri, s-a înregistrat un record istoric al consumului de energie pe BucureÅŸti. Astăzi este posibil să depăşim un record istoric de circa 1.000 Mwh’, a spus Vosganian, care a precizat că acest consum de energie determină încărcarea excesivă a unor transformatoare, lucru care ar putea genera pene temporare de curent.

AdministraÅ£ia NaÅ£ională de Meteorologie a avertizat cu Cod RoÅŸu pentru ziua de marÅ£i două judeÅ£e – Giurgiu ÅŸi Ilfov – ÅŸi municipiul BucureÅŸti, avertizarea fiind valabilă pentru toată suprafaÅ£a a anunÅ£at luni, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Alte trei judeÅ£e – Dolj, Olt ÅŸi Teleorman – au fost atenÅ£ionate cu Codul roÅŸu numai pentru partea de sud.

Potrivit ANM, marţi, 24 iulie, temperatura aerului în aceste zone va depăşi 41 de grade.

Pentru 23 ÅŸi 24 iulie, se menÅ£ine Codul portocaliu pentru 15 judeÅ£e – MehedinÅ£i, Gorj, Vâlcea, ArgeÅŸ, DâmboviÅ£a, Prahova, CălăraÅŸi, IalomiÅ£a, Buzău, Brăila, GalaÅ£i, Vrancea, Vaslui, ÅŸi zonele vestice ale judeÅ£elor Tulcea ÅŸi ConstanÅ£a.

Avertizarea este valabilă numai pentru ziua de marţi, existând posibilitatea ca, de miercuri, Codul roşu să fie ridicat, şi chiar şi cel portocaliu din sud-vestul ţării. De asemenea, ar putea fi ridicat şi Codul galben din nord-vestul şi centrul ţării.

O nouă actualizare a prognozei ANM va fi efectuată marţi.

Codul roşu se instituie dacă în anumite zone se înregistrează douăzile consecutiv 40 grade Celsius.

Potrivit meteorologului de serviciu, Dumitru Baltă, Codul roşu a fost instituit din cauza faptului că în aceste zone au fost înregistate temperaturi de peste 40 de grade trei zile consecutiv, în unele zone din Lunca Dunării putându-se înregistra, izolat, temperaturi de până la 43 de grade.

‘Alerta de Cod roÅŸu este numai pentru ziua de marÅ£i, când se va decide dacă avertizarea va fi prelungită, dar prognozele anunţă că arealul de temperaturi extreme se va răstrânge pentru zilele următoare, ceea ce nu va determina o nouă avertizare cu Cod roÅŸu’, a precizat Dumitru Baltă.ROMPRES

Adauga un comentariu

*