ANM: astazi va fi cea mai fierbinte zi de iulie din istoria Romaniei

Cod roşu de avertizare pentru prima oară în România. În 5 judeţe, plus capitala, autorităţile au luat măsuri speciale, pentru că 24 iulie se anunţă a fi cea mai călduroasă zi de iulie înregistrată vreodată la noi în ţară. Se aşteaptă temperaturi de 43 de grade şi chiar mai mult. În zonele vizate de codul roşu, au fost trimise ambulanţe din judeţele care au scăpat de temperaturile de 40 de grade.

Locuitorii din Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Olt şi Dolj, dar şi cei din Bucureşti sunt sfătuiţi să evite deplasările în plin soare, în timpul zilei. Orice muncă desfăşurată afară trebuie suspendată. Instituţiile publice nu au voie să lucreze cu cetăţenii între orele 11 şi 18, iar pieţele în aer liber vor rămâne închise marţi.

„În sudul ţării, în judeţele anunţate şi în Bucureşti, ne aşteptăm să ne apropiem de maximele absolute, adică maxima absolută pentru iulie de 43,5 grade. La 41-42 de grade, e posibil la sol sa fie peste 60 de grade”, a declarat pentru Antena 3, directorul ANM, Ion Sandu.

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, recomandă populaÅ£iei să evite expunerea la soare între orele 11 – 18, iar cei care sunt nevoiÅ£i să iasă din case să respecte cu stricteÅ£e recomandările autorităţilor. Directorul ANM spune că în câteva zile temperaturile vor scădea. „Miercuri va începe să scadă temperatura, în nord ÅŸi vest va fi vânt. Codul roÅŸu, cu mare probabilitate, se va ridica, temperatura începe să scadă. Joi scăpăm de orice cod pe căldură. Vineri, sâmbătă, temperaturi rezonabile. Duminică, luni ÅŸi marÅ£i ne apropiem de limita unui cod galben, dar în nici într-un caz mai sus. După care temperaturile vor reveni sub 35 de grade”, a mai spus directorul ANM.

Antena 3

Adauga un comentariu

*