Milioane de turci au ieÅŸit la vot pentru a-ÅŸi alege legislatorii

Milioane de turci se îndreaptă duminică spre urnele de vot pentru a-şi alege Adunarea legislativă, un scrutin considerat crucial pentru viitoarea direcţie a acestei ţări, relatează Reuters.

Sondajele de opinie arată că Partidul Justiţiei şi Dezvoltării /AKP/ al premierului Recep Tayyip Erdogan este marele favorit al scrutinului, însă rezultatele bune pe care ar urma să le obţină naţionaliştii şi partidele de opoziţie laice s-ar putea traduce printr-o încetinire a reformelor.

‘Acum va vorbi poporul’, a titrat duminică ziarul Milliyet, în ton cu fotografiile de pe prima pagină din presa turcă, prezentând plajele goale din staÅ£iuni după ce oamenii ÅŸi-au amânat sau scurtat vacanÅ£ele pentru a putea merge să voteze.

Televiziunea turcă a difuzat imagini cu lungi cozi formate la secţiile de votare. Mulţi turci au votat de dimineaţă pentru a evita temperaturile ridicate de la prânz.

Primele estimări în legătură cu rezultatele scrutinului sunt aşteptate după ora 18.00 GMT.

Premierul Erdogan a fost obligat să convoace alegeri anticipate, teoretic prevăzute pentru noiembrie, după eşecul AKP de a impune Parlamentului alegerea candidatului său la alegerile prezidenţiale, ministrul afacerilor externe, Abdullah Gul, fostă personalitate marcantă a mişcării islamiste.ROMPRES

Adauga un comentariu

*